Week van de Eenzaamheid, wat kan je doen?

Week van de Eenzaamheid, wat kan je doen?

Ruim een kwart van de Nederlandse bevolking voelt zich wel eens eenzaam. Het wordt vaak beleefd als iets waar mensen zich voor schamen. Het is echter niks om je voor te schamen, eenzaamheid kan iedereen overkomen en het is niet gek om je eenzaam te voelen. Durf jezelf er over uit te spreken.  
 
Ben je of ken je iemand waarvan je vermoed dat hij of zij eenzaam is? 
Wil je iets doen tegen eenzaamheid zijn dit een aantal dingen die je zouden kunnen helpen. Er zijn natuurlijk talloze manieren om eenzaamheid tegen te gaan, dit zijn een paar tips.  

  • Maak een lijstje van oude contacten die verwaterd zijn. Misschien kan je iemand bellen of mailen.  
  • Durf hulp te vragen. Mensen doen vaak graag iets voor een ander. Heb je het idee dat een ander eenzaam is? Ga dan ook vooral het gesprek met diegene aan of bied aan om samen iets te ondernemen. Dit kan van onschatbare waarde voor een ander zijn. 
  • In veel gemeenten zijn er activiteiten voor mensen die eenzaam zijn. Op Eenzaam.nl vind je een overzicht van sociale activiteiten.  
  • Heb je een gesprek met uw huisarts, een wijkverpleegkundige of iemand van de gemeente? Vertel hier dan over je eenzaamheid en durf om hulp te vragen.  
  • Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om vrijwilligerswerk te doen. Vrijwilligersactiviteiten zijn niet alleen goed voor anderen, maar ook voor jezelf. Je kan je aanmelden voor vrijwilligswerk door hier te klikken.   

Telefonische hulplijnen  
Je kan een telefonische hulplijn bellen of chatten als je jezelfeenzaam voelt. Hiervoor zijn de volgende hulplijnen beschikbaar:  

De Luisterlijn  
De Luisterlijn is 24 uur per dag bereikbaar voor een vertrouwelijk gesprek of informatie. Het telefoonnummer van de Luisterlijn is 088 07 67 000 (normaal tarief). Op de website van de Luisterlijn kan je ook chatten met een vrijwilliger van de Luisterlijn.  

Zilverlijn (Nationaal Ouderenfonds)  
De Zilverlijn is een service voor ouderen van het Nationaal Ouderenfonds. Als je jezelf aanmeldt word je regelmatig gebeld door professionele vrijwilligers van het Ouderenfonds. Het telefoonnummer van de Zilverlijn is 0800 1325 (gratis).