“Doordat je onderweg naast elkaar zit kun je goed met elkaar praten en bouw je een band op”

Anneke Leerdam - Vrijwilliger, De Kreek

Na het lezen van een oproep in het krantje de ’s-Gravenzander ben ik fietsvrijwilliger geworden bij De Kreek. Zelf sport ik graag en vind het heerlijk om buiten te zijn. Dit gun ik iedereen. Na een uitgebreide instructie over het gebruik van de fiets en het veilig meenemen van de duopassagier haalde ik m’n fietsdiploma. Intussen fiets ik alweer bijna 2 jaar zo mogelijk elke week een tochtje met m’n duo. Sinds een half jaar fiets ik met Jan.

De eerste weken zei ik nog netjes ‘mijnheer’, maar al gauw werd dat ‘Jan’. Doordat je onderweg naast elkaar zit kun je goed met elkaar praten en bouw je een band op. Intussen weet ik dat Jan geniet van de duinen, het strand, de tuinderslaantjes en de warenhuizen. Vaak vertelt hij over zijn vroegere werk in de kassenbouw, welk luchtmechaniek hij installeerde of over dat warenhuis met een grote “geer” erin wat hem wekenlang werk bezorgde. Zie ik ergens een schuurdeur van een bedrijf openstaan dan fietsen we rustig even binnen. Als tuinderskind weet ik dat je dat best kunt doen als je maar niet in de weg staat. Onderweg ontmoeten we veel goodwill en komen we soms terug in De Kreek met een paar lekkere perziken of een mooie plant, zomaar gekregen van een tuinder. Heel handig dat er ook twee mandjes de fiets zitten!

De fiets op zich krijgt onderweg ook veel bekijks. “Mama, dat is een grappige fiets!” hoor je een kind dan roepen. Ook vragen de mensen weleens of het niet zwaar is zo samen op de fiets. Ik leg dan uit dat de fiets elektrische ondersteuning heeft en dat daardoor iedereen vrijwilliger kan worden. Ook is de fiets niet abnormaal breed.

Meestal bedenken we pas op de fiets welke kant we op rijden, maar op 10 maart had ik van te voren al een plannetje en hoopte ik dat het haalbaar was. Ik stelde aan Jan voor om naar de net geopende Snelbinder te fietsen. Deze fietsverbinding over het Vlietpolderplein in Westland was de dag ervoor officieel geopend. Na even zoeken wisten we de opgang van de brug te vinden en reden we over het gloednieuwe asfalt schuin omhoog de nieuwe fietsbrug over het Vlietpolderplein op. De helling is heel glooiend gemaakt zodat het voor deze fiets goed te doen was om boven te komen. We waren niet de enigen die bovenop genoten van het mooie staaltje wegenbouwkunst en het uitzicht over het halve Westland.

Terug gekomen in De Kreek luisteren de bewoners van de Meerkoet maar wat graag naar Jan zijn belevenissen op de fiets en ga ik weer voldaan naar huis.

Pas jij bij Pieter van Foreest? Vind je vacature