“Ik vind het prachtig om te zien als de bewoners weer tevreden naar hun kamer gaan”

Marinus Hazeveld - Vrijwilliger, De Bieslandhof

Marinus Hazeveld is al ruim twintig jaar vrijwilliger bij de vereniging Klassieke muziek van De Bieslandhof. Hier is hij om de week op woensdagochtend aanwezig en laat hij de bewoners van mooie klassiek muziek genieten. Zelf is hij muzikaal en van jongs af aan heeft Marinus een passie voor klassieke muziek.

Om de week op de woensdagen draait Marinus klassieke muziek voor de bewoners van De Bieslandhof. “Ik speel de muziek niet alleen af, maar ik geef er ook een toelichting bij. Zo leren de bewoners meer van de muziek die zij horen. Zelf leer ik er ook van.” Het programma is elke keer weer erg gevarieerd. “Ik neem een voorbeeld aan Radio 4, zij draaien ook gevarieerde klassieke muziek.”

Gevarieerd gezelschap

Marinus probeert zijn muziekkeuze elke keer weer af te stemmen op de wensen van de bewoners. “Het is een divers gezelschap, dus ik heb altijd een gevarieerd programma. Van Bach tot Tchaikovsky.” De één houdt meer van de piano en de andere meer van de viool. Het verschilt heel erg. Marinus draait geen muziek van moderne componisten. Vaak kennen bewoners die niet en wordt het te ingewikkeld voor ze. Naast dat Marinus toelichting geeft over de muziek die hij afspeelt, leest hij ook wel eens een gedicht voor van verschillende dichters.

“Het is een divers gezelschap, dus ik heb altijd een gevarieerd programma. Van Bach tot Tchaikovsky.”

Voorbereiding

Als de bewoners het naar hun zin hebben vindt Marinus dat al heel fijn. “Als ik na afloop een applausje krijg en een bedankje ben ik erg blij. Ik vind het ook prachtig om te zien als de bewoners weer tevreden naar hun kamer gaan.” Het werk van Marinus wordt erg gewaardeerd en daar is hij erg blij mee, want de voorbereidingen nemen namelijk meer tijd in beslag dan de ochtend zelf. “Als een bewoner vraagt of ik de volgende keer iets van opera wil draaien, dan lees ik mij van tevoren in, want ik moet wel weten wat er gezongen wordt.”Voor de voorbereidingen is Marinus zeker wel een dag of twee bezig. Hij weet al veel van klassieke muziek en heeft ook veel boeken waarin hij informatie kan opzoeken. “In heel mijn leven heb ik de geschiedenis van bekende componisten in mijn hoofd verzameld. Als ik iets niet weet zoek ik het op in een boek of op het internet.”

“Ik kan mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking met mijn kennis een plezier doen.”

Drijfveer 

Marinus heeft vroeger een radio/tv-winkel in Delft gehad. Hier verkocht hij hifi apparatuur. “Ik ben eigenlijk al heel mijn leven met muziek bezig geweest. Mijn ouders zaten vroeger al in de muziek en mijn zus speelde piano. De belangstelling voor klassieke muziek heeft er dus altijd al ingezeten en daar heb ik nu profijt van. Ik kan mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking met mijn kennis een plezier doen.” 

Het werk van Marinus wordt erg gewaardeerd, anders zou hij dit niet al ruim twintig jaar doen. “Een tijdje terug was er een begeleidster van De Bieslandhof die zei: ‘Moet je eens kijken ze zijn in slaap gevallen,’ maar dat was helemaal niet zo. De bewoners zaten met hun ogen dicht te genieten van de mooie muziek die zij hoorden. Het werkte erg ontspannend voor ze.” Nu Marinus zelf ouder is vindt hij het prettig om nog wat voor de samenleving te betekenen. “Ik ben blij dat ik niet als een oude man behandeld word en dat ik nog wat kan betekenen voor de medemens. Het voelt dan dat ik erg nuttig ben. Dat is ook mijn drijfveer, naast het feit dat ik dit verschrikkelijk leuk vind natuurlijk!”

Het geeft Marinus heel veel voldoening als de bewoners laten zien dat zijn werk en aanwezigheid erg wordt gewaardeerd en daar is hij zich ook bewust van.

“Ik ben blij dat ik nog wat kan betekenen voor de medemens. Dat is ook mijn drijfveer, naast het feit dat ik dit verschrikkelijk leuk vind natuurlijk!” 

Onlangs was het Pasen en daarvoor had Marinus weer een mooi programma in elkaar gezet. “Met Pasen heb ik delen uit de Mattheus laten horen. Ook daar heb ik toelichting bij gegeven.” Marinus heeft de leiding over de klassieke muziekochtend. “Tijdens dat uurtje heb ik de touwtjes in handen.”

Bron: Delft op Zondag
Door Sara Tholenaars

Pas jij bij Pieter van Foreest? Vind je vacature