“Het idee dat mantelzorgers door ons even tot rust kunnen komen sprak me erg aan”

Sjaan Zeeman - Vrijwilliger, Strandgoed Ter Heijde

In het kleine, Westlandse kustplaatsje Ter Heijde vindt u Strandgoed Ter Heijde. Een plek waar zorgvragers tijdelijk verblijven, terwijl hun mantelzorgers even worden ontlast van hun zorgtaken. Met de ruisende zee op de achtergrond en een team van zorgverleners en vrijwilligers, staat Strandgoed garant voor een zo zorgeloos mogelijk verblijf. Sjaan Zeeman is één van die vrijwilligers die daar graag voor zorgt.

In de ontvangstkamer van het logeerhuis, vertelt Sjaan enthousiast over haar vrijwilligerswerk. Door het raam is haar eigen witte huisje pal achter de duinen nog net zichtbaar. Sjaan: “Lang is de bestemming van Strandgoed Ter Heijde onbekend geweest. Er werd zelfs gesproken over een mogelijke afbraak. Toen het idee van een ‘zorghotel’ ontstond, heb ik me aangemeld als vrijwilliger. Het idee dat mantelzorgers  door ons even tot rust kunnen komen, sprak me erg aan. Bovendien wilde ik graag dat dit pand bleef bestaan, en vond ik dat ik me daar voor moest inzetten.”

Als snel bleek dat het werk haar paste als een jas. “Samen met mijn collega maken we er altijd iets feestelijks van. Ik kook eitjes, zet de croissantjes klaar voor het ontbijt. Vaak is het zó gezellig, dat we uren later met alle gasten nog steeds aan de ontbijttafel zitten. Tussen de middag koken we altijd een maaltijd, waarbij de gasten mogen kiezen wat ze willen eten.”

Emotioneel afscheid

Het is die sfeer waardoor gasten een verblijf in het logeerhuis zo erg waarderen, denkt Sjaan. “Ik sta ervoor dat onze gasten hun verhaal bij ons kwijt kunnen en dat er oprecht naar hen geluisterd wordt. Aandacht doet een mens goed. Onlangs verbleef een vrouw bij ons omdat haar echtgenoot even ontlast moest worden. Ze zag zó tegen haar verblijf op, dat ze huilend arriveerde. Drie weken later vertrok ze wederom in tranen,  dit keer omdat ze niet meer terug naar huis wilde.”

Af en toe neemt Sjaan haar gasten mee naar het strand, voor een kop koffie of een goed gesprek. Tijdens de wandeling vertelt ze over de geschiedenis van het kleine kustplaatsje. Sjaan: “Ter Heijde is een unieke plek. Kleinschalig, vlakbij zee, heel dorps. Ik vind het leuk om daarover te vertellen en tijdens de strandwandelingen komen al snel veel gesprekken los.”

Strandgoed Ter Heijde is op zoek naar vrijwilligers die, net zoals Sjaan, het leuk vinden om één of meer dagdelen in het logeerhuis willen werken. “Het is zo fijn om te zien hoe blij de gasten worden van onze zorgverlening”, gaat Sjaan verder. “Vrijwilligerswerk geeft je vleugeltjes, zeg ik vaak. Je krijgt er erg veel  liefde en dankbaarheid ervoor terug.”

Pas jij bij Pieter van Foreest? Vind je vacature