“We zitten misschien niet op de mooiste plek, maar we kunnen mensen wel een mooie dag bezorgen”

Carla Bol en Arina Kardol - Extramuraal / Thuiszorg, Ontmoetingscentrum Naaldwijk

Wanneer de Teams-meeting opent, beginnen Carla en Arina meteen vol enthousiasme te vertellen over Ontmoetingscentrum Naaldwijk. Ze vertellen wat het ontmoetingscentrum betekent voor bezoekers en mantelzorgers. Dat zij veel plezier en creativiteit hebben in hun werk spat ervanaf!

Carla Bol heeft in 1982 haar opleiding gedaan en heeft vervolgens een tijdje intramuraal gewerkt. Langzaam is zij overgegaan naar Ontmoetingscentrum Naaldwijk en met uitzondering van een paar tussenpozen is zij er eigenlijk nooit meer weggegaan.

Arina Kardol werkt 20 jaar bij Ontmoetingscentrum Naaldwijk, voordat zij daar is komen werken, heeft zij intramuraal gewerkt in Den Haag. De overgang was wel even wennen, maar al snel was zij op haar plek in het ontmoetingscentrum.

De start van Ontmoetingscentrum Naaldwijk

In de jaren ’90 is het ontmoetingscentrum in Naaldwijk gestart als dagbehandeling. Carla vertelt: “Er was een huiskamer met een tafel en een paar mensen. Het is nu uitgegroeid tot een ontmoetingscentrum met drie huiskamers.” Arina vervolgt: “We kijken naar de behoefte van de bezoekers en proberen de huiskamers fijn in te richten naar die behoeftes. Als een huiskamer niet past bij een bezoeker dan kijken we of een andere huiskamer beter past.” Arina vertelt:

“Mensen komen soms oude bekenden tegen, zo was er bijvoorbeeld een nieuwe bezoeker die herkend werd aan haar stem. Ze kenden elkaar van de lagere school, maar ook Westlanders onder elkaar, die elkaar hier weer tegenkomen. Dat is zo leuk om te zien.”

Activiteiten met bezoekers

“We hebben veel verschillende bezoekers. Daarmee bedoel ik dat ze verschillende ziektebeelden kunnen hebben. We proberen eigenlijk altijd uit te lichten wat goed gaat. Bezoekers moeten vaak al veel inleveren. Een voorbeeld is dat zij altijd op de fiets naar ons toe kwamen en dat dit niet meer mogelijk is, waarna zij door hun familie gebracht worden. Als dit niet meer mogelijk is dan worden zij door de taxibus gebracht. Elke keer verliezen de bezoekers een klein stukje en daarom vinden wij het belangrijk om te focussen op wat goed gaat en hun talenten”, vertelt Carla.

“Dat klopt, voorheen kookte de kok voor ons in de oude Naaldhorst, maar tegenwoordig koken we zelf. Ook hier komen echt talenten naar boven. We hebben bijvoorbeeld een bezoeker die heel mondig is, maar met activiteiten soms een beetje achterblijft. Er moet soms voor 25 mensen gekookt worden en hij hielp een keer met het braden van het vlees. Wat bleek? Er zat een ware chefkok verborgen!”, zegt Arina lachend. “Met oud en nieuw wilde hij graag ouderwetse slaatjes eten, hij is zijn kinderen gaan vragen wat de ingrediënten ervan waren en ja hoor, met oud en nieuw heeft hij de slaatjes gemaakt voor de bezoekers! Hij was zo trots, dat zijn mooie momenten”, voegt Carla toe.

Arina vertelt over de mobiele keuken, deze kan soms best beperkingen opleveren. “We zouden graag een grote oven willen met een mooie ovenpan. We hebben 25 bezoekers dus we hebben niet heel veel aan een kleine oven. De mensen zouden weleens witlof met ham en kaas willen eten, maar wij kunnen dat op dit moment niet maken. Dus als er iemand nog een grote oven heeft voor ons, dan houden wij ons zeker aanbevolen!”, roept ze enthousiast.

Carla sluit zich hierbij aan en zegt: “Het gebouw heeft soms best beperkingen, maar we proberen continu van niets iets te maken en eigenlijk lukt ons dat altijd wel. Zo moeten de mensen best wat gangen door om hier te komen, maar als ze er dan zijn, krijgen we eigenlijk altijd te horen: 'Wat heeft het hier een warme uitstraling.' Daar doen we het voor.” Ze vervolgt: “Zo krijgen we ook veel gesponsord, waar we heel dankbaar voor zijn. We wilden bijvoorbeeld fietslabyrinten en ook deze hebben we kunnen realiseren.” Arina vertelt vervolgens over een bezoeker die in Amerika gewoond heeft en dankzij het fietslabyrint kon fietsen door de straat waar ze altijd winkelde. “En er was ook een bezoeker waarvan de zoon in Spanje woonde, hij kon dus door de omgeving van waar zijn zoon woont fietsen. Je ziet de bezoekers opfleuren en dat is zo mooi en ondertussen zijn ze ook nog eens in beweging!”

Technologische ontwikkelen

“Natuurlijk maken we ook gebruik van de technologie die we tegenwoordig tot onze beschikking hebben. Zo deden we eens een geheugenspel en een bezoeker vertelde dat ze niet meer zo goed wist hoe de Foxtrot ging. Voor we het wisten, stonden we allemaal de basisstappen van de Foxtrot te oefenen via een video van YouTube”, zegt Arina. Carla lacht en zegt: “Ja, bewegen vinden we belangrijk. Dagelijks bewegen we, een rondje door de gang of de tuin, maar je wil niet weten hoeveel je al bereikt met een vliegenmepper en een ballon.”

Samenwerking met collega’s

Zowel Carla als Arina vertellen vol enthousiasme over het werken in Ontmoetingscentrum Naaldwijk. Ze vertellen dat ze een vast team hebben en dat dit niet alleen fijn is voor de bezoekers, maar ook zeker als collega’s. Ze vinden het delen van kennis en middelen erg belangrijk en vinden dat het soms erg simpel kan zijn.

“Het digibord waarop we YouTube openen, gebruiken we ook om PowerPoints met verschillende thema’s te delen. We zouden deze PowerPoints graag delen met collega’s, dus als iemand ze wil om voor een activiteit te gebruiken, schroom dan niet om te mailen”, zegt Carla. Arina vertelt over de fijne samenwerking met de collega’s van de Thuiszorg. “Zij signaleren zaken en geven die dan door aan ons. Het is erg fijn om zo samen te kunnen werken.”

Mantelzorgondersteuning

Arina begint te vertellen: “Wij zijn er niet alleen voor de bezoeker, maar ook voor de mantelzorger.” Carla voegt toe: “Wij krijgen vaak terug van mantelzorgers dat het ontmoetingscentrum mensen echt opfleurt en dit ook thuis te merken is. Daarbij hebben we natuurlijk gespreksgroepen, het VR-bril spreekuur en houden wij tijdens overleggen ook het welzijn van de mantelzorger in het oog. Op die manier proberen wij een vertrouwensband met mantelzorgers op te bouwen en zo helpen wij mantelzorgers meer ontspanning te vinden.”

Een mooie dag

“Ondanks dat het gebouw zijn beperkingen heeft, doen we er alles aan om de bezoekers een mooie dag te bezorgen. Zo hebben we een hele mooie tuin”, aldus Carla en Arina. Arina vertelt over iets unieks over de tuin: “Wij zijn waarschijnlijk de enige die de lift moeten nemen om naar de tuin te komen”, zegt ze lachend. “We zitten in het souterrain en moeten daarom een etage naar boven om bij de tuin te komen. We hebben wel een grote tuin waar we veel gebruik van maken en als we naar buiten gaan, komen de kippen ons al tegemoet rennen.” Kortom, Carla en Arina met het hele team van Ontmoetingscentrum Naaldwijk, waarbij de vrijwilligers natuurlijk ook horen, doen er alles om de bezoekers elke dag weer een gezellige fijne dag te bezorgen!

Pas jij bij Pieter van Foreest? Vind je vacature