“Wij willen onze krachten bundelen”

Fabiënne van Baarle en Wendy Jansen - Boer - Extramuraal / Thuiszorg, Ontmoetingscentrum Dock van Delft

Wendy Jansen is 25 jaar geleden bij Pieter van Foreest komen werken en heeft daar haar opleiding tot ziekenverzorgende gedaan (inmiddels VIG). Zij heeft veertien jaar in De Bieslandhof gewerkt en daarna zes jaar in Ontmoetingscentrum Vermeertoren. Wendy wilde heel graag met jonge mensen met dementie werken en zo is zij op de huiskamer voor jonge mensen met dementie bij Ontmoetingscentrum Dock van Delft komen werken.

Fabiënne van Baarle werkt sinds september 2019 bij Pieter van Foreest. “Ik heb hiervoor 20 jaar in de gehandicaptenzorg gewerkt en heb altijd gezegd dat ik nooit in De Bieslandhof zou gaan werken. Uiteindelijk ben ik via een kennis toch in De Bieslandhof terecht gekomen en ik ben op afdeling Delftsbruin volledig op mijn plek. Ik vind het belangrijk om overal open in te gaan en zo zie je hoe dingen mettertijd kunnen veranderen”, vertelt ze lachend.

Jonge mensen met dementie

Wendy en Fabiënne werken allebei met jonge mensen met dementie, iets wat ze beiden ontzettend leuk en interessant vinden. Wendy: “De complexiteit van het werken met jonge mensen met dementie maakt het erg interessant. Daarnaast voer je ook andere gesprekken met jonge mensen met dementie dan met oudere mensen. Bij oudere mensen ga je soms terug in de tijd. Bij jonge mensen met dementie kom je toch op moderne muziek. Daarnaast zijn jonge mensen vaak vitaler, daardoor kun je lichamelijk ook meer bezig zijn.”

Wendy vervolgt: “Daarnaast heb je ook te maken met de rest van het gezin. Het gaat niet alleen om de bezoeker, wij hebben ook heel veel aandacht voor de naasten. Het is belangrijk om iemand echt te zien. Dat je weet wat iemand beweegt en waarmee iemand mee worstelt.” Fabiënne vindt de dynamiek met de bewoners erg fijn. “Maar ook de hectiek en de samenwerking tussen verschillende disciplines trekken mij heel erg aan.”

Specialisatie jong dementie

Om hun werk zo goed mogelijk te kunnen doen en meer te leren over jonge mensen met dementie, hebben Wendy en Fabiënne de specialisatie jong dementie gevolgd. Deze specialisatie is ontzettend belangrijk, omdat jonge mensen met dementie soms specifieke behoeften hebben. “Om te weten wat belangrijk is bij jonge mensen met dementie, is een opleiding heel belangrijk. Waar let je op en wat zijn de verschillende ziektebeelden die voorkomen?”, aldus Wendy. Fabiënne vult aan:

“Je moet meebewegen met de behoeften van iemand en die kunnen flink verschillen bij jonge mensen met dementie. Het belangrijkste vind ik dat je de dag bij een bewoner rustig begint, dit werkt dan vaak door en het kan onrust tegengaan op een later moment op de dag. De tijd die iemand van mij vraagt, die geef ik ook.”

Verhalen van mantelzorgers

Een onderdeel van deze specialisatie waren de verhalen van mantelzorgers, iets wat veel indruk heeft gemaakt. Wendy: “De mantelzorgers vertelden over hun ervaring met het zorgen voor een jong iemand met dementie. Zij konden ons tips geven en verbeterpunten. Maar soms zaten we ook met een brok in ons keel te luisteren. Dan word je weer echt even bewust van wat mantelzorgers soms allemaal meemaken en dat het ook belangrijk is om hen in het oog te houden.” Fabiënne herkent zich hierin:

“De verhalen van de mantelzorgers zijn mij echt bijgebleven. We kregen echt een kijkje in de privésituatie door de verhalen, maar soms ook in combinatie met foto’s.”

Diagnose dementie

Tijdens de specialisatie hebben Wendy en Fabiënne ook veel geleerd over het proces wat vooraf gaat aan de diagnose. Soms wordt dementie niet direct herkend bij jonge mensen. Fabiënne vertelt: “Soms duurt het best lang voor de diagnose dementie bij jonge mensen gesteld wordt. Er worden eerst allerlei andere dingen uitgesloten. Ik hoop doordat er meer aandacht aan gegeven wordt, dat diagnoses eerder gesteld kunnen worden.”

Expertise delen

Wendy en Fabiënne willen allebei heel graag verder met de specialisatie. Daarnaast willen ze ook graag leren van andere zorgorganisaties en het geleerde ook binnen de rest van de organisatie delen. Fabiënne vertelt: “Ik wil graag een map met de modules uit de specialisatie op de afdeling leggen, door het doorlezen van de modules kunnen collega's meer verdieping geven aan de kennis die zij opdoen bij de scholing die aan het team gegeven wordt. Hierdoor kunnen we onze expertise samen delen en denkt ook iedereen mee om de beste zorg voor deze doelgroep te realiseren.”

Meer weten?

Wilt u meer weten over jonge mensen met dementie? Neem dan een kijkje op onze website www.pietervanforeest.nl of neem direct contact op met de collega’s van het Klant Contact Centrum, bereikbaar via telefoonnummer 015 – 51 55 000. Ook werken met jonge mensen met dementie? Ga dan naar www.werkenbijpieter.nl.

Pas jij bij Pieter van Foreest? Vind je vacature