Lisanne Vis

“Ik vind het mooi om een bewoner die zichzelf beetje bij beetje verliest toch zichzelf te kunnen laten zijn”

Lisanne Vis - Verpleegkundige, De Kreek

Lisanne Vis is 30 jaar en verpleegkundige bij afdelingen Bron, Tuinderlust en Gantel in De Kreek in ’s-Gravenzande. Ze is leergierig en van alle markten thuis.

Passie om te zorgen

Lisanne groeide op met een passie om te zorgen en wist al vroeg dat ze de zorg in zou gaan. Na haar opleiding tot verzorgende ging ze aan de slag als leerling verpleegkundige bij Ipse de Brugge. Daar werkte ze met mensen met een verstandelijke handicap. Daarna legde Lisanne zich toe op werken met ouderen met een handicap. Toen ze aan gezinsuitbreiding begon, zocht ze een baan om de hoek, letterlijk.

Coachen

Bij Pieter van Foreest coacht ze leerlingen en stagiaires en ziet daarin soms haarzelf terug. Toen ze 17 was vond ze het spannend om iemand te wassen en om verpleegkundige handelingen uit te voeren. Het doet haar goed om leerlingen te zien groeien van onzeker naar zelfstandig. “Wanneer ik zie dat iemand initiatief en lef toont, moedig ik dat ook echt aan.”

Combinatie van diensten

Lisanne is ook verpleegkundige van dienst. Dan wordt ze bij moeilijke casussen geroepen. Ze ‘zwerft’ tijdens zo’n dienst door het hele huis. Dan treft ze ook bewoners die ze niet door en door kent, dat vindt ze juist leuk en uitdagend. “Ik vind het heerlijk om bij het beoordelen van een situatie al mijn verpleegkundige kennis in te zetten.” Ze wordt ook wel gebeld als een bewoner erg onrustig is. Zo heeft ze laatst een uur bij een dame zitten kletsen om haar rustig te krijgen. Eenmaal rustig, heeft Lisanne haar omgekleed en in bed geholpen. Met een glimlach zegt ze: “Dat vind ik echt dankbaar werk.”

Verbeteren van zorg

Zorg verbeteren drijft haar. Ze wil graag meer verantwoordelijkheid en locatieoverstijgend aan de slag. Daarom is ze weer verder gaan leren. Ze is nu halverwege haar opleiding hbo-v. Bij de invulling van haar schoolopdrachten toont ze haar leergierigheid. In plaats van onderwerpen die haar makkelijk afgaan, kiest ze juist dingen waar ze meer van wil weten.

Kijken naar mogelijkheden

De Wet Zorg en Dwang is een van de aandachtsgebieden van Lisanne. Hierbij kijkt Lisanne vooral naar mogelijke alternatieven om de vrijheid maar ook veiligheid van een cliënt te waarborgen. Zo wordt er bijvoorbeeld besproken of iemands deur op bepaalde tijden dicht mag, voor zijn of haar eigen veiligheid. Iemand met dementie wil nog wel eens aan het zwerven gaan. ‘Dit kan wel eens tot vervelende situaties leiden en dat proberen we te voorkomen zonder iemands vrijheid aan te tasten,’ legt Lisanne uit.

Hartverwarmend

Lisanne geniet van de momenten met bewoners. Ze vindt het hartverwarmend als ze een blik van herkenning krijgt van iemand in de laatste fase van dementie. Of als iemand zelf geen kleding meer uit kan kiezen, maar wel reageert op haar vraag welke kleur hij of zij wil dragen. “Ik vind het mooi om een bewoner die zichzelf beetje bij beetje verliest toch zichzelf te kunnen laten zijn.”

Favoriete dag

Lisannes man heeft begrip voor de wisselende diensten die bij haar werk komen kijken. Thuis zijn de rollen goed verdeeld. Ontspannen doet Lisanne door wat leuks te gaan doen met haar dochter (6) en zoontje (3) of met een film of een wandeling. Dinsdag is haar favoriete dag om thuis te komen. Dan heeft haar moeder opgepast én de strijk of de ramen gedaan. “Zo fijn!” roept ze uit. “Maar mijn schoonmoeder doet dit ook hoor, als ik het vraag,” zegt ze lachend.

Pas jij bij Pieter van Foreest? Vind je vacature