“Als je iets echt wilt, ga ervoor”

Mandy Nederpel en Astrid Hersbach - Verzorgende IG

Mandy en Astrid zijn beide werkzaam in de zorg, maar dit is niet altijd zo geweest. Ze hebben na een andere loopbaan de overstap naar de zorg gemaakt. Ze delen in dit interview graag wat dat hen gebracht heeft en waarom het werken in de zorg zo leuk is!

“Ik ben mantelzorger voor mijn vader en mijn schoonmoeder geweest. Ik zag hoe zorgmedewerkers in korte tijd een band met mijn vader en schoonmoeder opbouwden. Na een aantal jaar dacht ik hier nog aan terug en begon ik me af te vragen of mijn huidige werk nog wel bij mij paste”, aldus Astrid. Mandy vervolgt “Ik heb 12.5 jaar bij een steenhouwerij gewerkt. Ik kwam hier in contact met veel ouderen die hun partner verloren waren. De mensen vertelden mij weleens dat ze eenzaam waren en ik wilde graag iets betekenen voor deze mensen. Vervolgens ben ik mij gaan verdiepen in het werk in de zorg”.

De opleiding

Astrid en Mandy vertellen hoe zij uiteindelijk de opleiding zijn gaan volgen. Mandy begint: “Ik kwam tijdens mijn zoektocht terecht bij De Terwebloem, in Poeldijk. Ik ben begonnen als vrijwilliger en ik hielp op zondag met het ontbijt. Joke Scholten, de begeleider welbevinden wees mij op de mogelijkheid om te werken en leren bij Pieter van Foreest. Vervolgens kwam van het één het ander en ben ik in oktober 2018 begonnen aan de opleiding. In juli 2021 ben ik gediplomeerd!”. Astrid kwam in contact met Annet Vis, teammanager in De Kreek en zo is zij op de hoogte gebracht van de mogelijkheden bij Pieter van Foreest.

Mandy en Astrid hebben veel raakvlakken, “Bijvoorbeeld onze leeftijd”, grapt Mandy. Ook de liefde voor de doelgroep en hun visie komen overeen. Dat blijkt ook als hun gevraagd wordt, waarom het werk in de ouderenzorg hen zo bevalt. “Het is een heel dankbaar beroep en het voelt fantastisch om iets te kunnen betekenen voor bewoners en hun familie”, vertelt Astrid. “Ik vind het ook belangrijk om iets te kunnen betekenen voor de bewoners, maar ook om mensen in hun waarde te laten”, voegt Mandy toe.

De uitdaging: tijd

Astrid vertelt over de uitdagingen die de ommezwaai naar de zorg met zich meegebracht heeft. “Natuurlijk zijn er ook uitdagingen, het is een heel leerproces als je geen zorgachtergrond hebt. De mantelzorg die ik verleend heb heeft mij wel geholpen, ik kon mij zo goed inleven in zowel de bewoner als de naasten. Daarnaast heb ik tijdens mijn opleiden op verschillende afdelingen stage gelopen. Ook de combinatie van werken, leren, je gezin en natuurlijk ook belangrijk de rest van je sociale contacten onderhouden is best een uitdaging te noemen, maar daardoor ben ik nu wel heel erg trots dat ik het heb gedaan”. Mandy sluit zich hierbij aan en voegt toe “Tijd is inderdaad een grote uitdaging. Het is ook een onderwerp wat vaak terugkomt als we het hebben over de zorg".

Het werk

Mandy vertelt over De Kreek, waar zij op dit moment werkt “We hebben een geweldig team dat zich elke dag inzet voor de beste zorg voor de bewoners. Natuurlijk is het ook super als je de bewoners gelukkig ziet, want daar doe je het uiteindelijk voor”. Ook Astrid benadrukt dat ze een fantastisch team aan collega’s heeft “Die glimlach, die knuffel of gewoon een simpele dankjewel van bewoners, daar doe je het voor”.

Als je iets echt wilt, ga ervoor!

Als laatste hebben we Astrid en Mandy gevraagd wat zij willen zeggen tegen mensen die de overstap naar de zorg overwegen. Ze zijn beide duidelijk “Als je iets echt wilt, doe het dan. Er zitten prachtige verhalen achter deze mensen en hoe mooi is het dat je een stukje op hun levenspad mee mag lopen”. Beide hebben geen moment spijt gehad van de overstap naar de zorg, Mandy vertelt “Als ik door De Kreek loop en de gezelligheid zie dan ben ik blij dat ik mijzelf verzorgende ig mag noemen!”. Ook Astrid heeft geen moment spijt gehad van haar stap naar de zorg “Ik ga elke dag met veel plezier naar mijn werk en ik krijg er echt energie van. Wat wil je nog meer?”. 

Pas jij bij Pieter van Foreest? Vind je vacature