“Het vertrouwen in mij dat ik VIG’er kon worden, heeft ervoor gezorgd dat Pieter een plekje in mijn hart heeft”

Miranda Bongers - Verzorgende IG, Die Buytenweye

Miranda Bongers (24 jaar) werkt als Verzorgende IG op de afdeling Lavendelplein van Die Buytenweye in Delft. Zelf woont ze in Zoetermeer. Bij haar ouders, samen met haar zus en hondje Speedy. Voordat ze bij Pieter van Foreest aan het werk ging, had ze terneergeslagen haar opleiding tot Verzorgende IG verlaten. Vier maanden voor het behalen van haar diploma werd door haar toenmalige begeleider verteld dat zij het niet in haar zagen. Miranda geeft niet zomaar op. Daarom begon ze begin 2020 als flexmedewerker bij Pieter van Foreest.

"Ik heb een onwijs leuk team. We doen alles in samenspraak"

Mijn leidinggevende zag het wel in me

In haar maanden als flexmedewerker ontdekte ze dat ze vooral veel affiniteit met ouderen met lichamelijke klachten (somatiek) had. Ze had het erg naar haar zin in haar functie. Toch wist ze dat ze meer in haar mars had en vroeg ze haar leidinggevende of ze bij Pieter van Foreest haar opleiding tot Verzorgende IG af mocht maken. Het voelde niet compleet. “Mijn leidinggevende zag de groei die ik doorgemaakt had in de afgelopen maanden en zei dat zij het wel in me zag”, zegt Miranda met een grote lach. “Dankzij de certificaten die ik al gehaald had tijdens de opleiding kon ik gelijk in het laatste jaar beginnen. Vier maanden geleden ben ik geslaagd.”

Ik heb een onwijs leuk team

Miranda werkt nu vast op de afdeling Lavendelplein. Ze werkt 28 uur in de week. Soms wat meer, maar die extra uren spaart ze op voor extra vrije tijd op een ander moment. “Het is fijn dat dat mogelijk is.” Haar diensten zijn gezellig. “Ik heb een onwijs leuk team. We doen alles in samenspraak.” En Pieter van Foreest kan niet meer stuk bij Miranda. “Het vertrouwen in mij dat ik VIG’er kon worden, heeft ervoor gezorgd dat Pieter een plekje in mijn hart heeft.”

Eerst mijn sporen verdienen als VIG’er

Ook de bewoners van Lavendelplein hebben een plekje in haar hart. “Het zijn echt heel leuke mensen. Ze maken soms heerlijke opmerkingen waar ik om moet lachen.” Het maakt het extra leuk dat ze nog goed bij de pinken zijn. Ze praat met hen over van alles. Miranda kan goed luisteren, even een luisterend oor zijn voor bewoners kan hun dag helemaal goedmaken. Bewoners zien haar als vertrouwenspersoon. Dat vindt ze prettig. Soms helpt ze ook als er iets nodig is in het contact met naasten. Dit ligt voornamelijk bij de contactverzorgende. “Het is soms fijn om contact te hebben met naasten, maar ik heb op dit moment geen ambities om contactverzorgende te worden. Ik ga eerst mijn sporen verdienen als VIG’er”, lacht ze.

Dingen regelen vind ik echt leuk!

Miranda houdt zich dagelijks bezig met medicatie. Ze houdt secuur de voorraad van de bewoners bij. Als er iets verandert of er plots toch niet is, dan regelt ze het direct. Ze belt met de apotheek of behandelend arts om het zo spoedig mogelijk in orde te krijgen. Hiernaast houdt ze zich ook bezig met wondzorg. Dit vindt ze leuk om te doen. “Het is soms lastig als iemand een wond heeft die op een moeilijk bereikbare plek zit. Dan moet ik me in allerlei bochten wringen om het te behandelen, maar dit maakt mijn werk ook weer uitdagend.” Als er iets afwijkends is aan een wond, kan ze een wondverpleegkundige raadplegen. En geneest een wond moeilijk? Dan bespreekt ze dat met de behandelend arts. “Dan moet de voeding bijvoorbeeld mogelijk aangepast kan worden. Dingen regelen om de beste zorg voor de bewoners te bewerkstelligen vind ik echt leuk!” Flexibel zijn en snel kunnen schakelen zijn twee belangrijke vaardigheden die je moet bezitten als Verzorgende IG. Dit zijn vaardigheden die Miranda dagelijks inzet.

Ik blijf altijd plakken na mijn dienst

Na haar dienst blijft Miranda altijd even plakken. Gewoon voor de gezelligheid, maar ook als er iets is en dat ze bijvoorbeeld even bij moet springen. Collegialiteit vindt Miranda een belangrijke eigenschap die je moet hebben als Verzorgende IG. Als ze thuis komt, wacht Speedy op haar. Die blaft van blijdschap als ze de deur open doet. Ze is gek op hem. Samen wandelen of kroelen op de bank doet ze graag. Voorlopig nog steeds bij haar ouders. Ze wil graag op haarzelf gaan wonen. Alleen kan ze steeds maar geen huis vinden. Misschien wordt 2022 haar jaar. We duimen voor je Miranda.

Pas jij bij Pieter van Foreest? Vind je vacature