“Wondzorg trekt mij heel erg aan, de genezing stimuleren vind ik een leuke puzzel”

Samantha Ploeg - Leerling Verpleegkundige, Weidevogelhof

Samantha Ploeg is een ambitieuze 28-jarige uit Vlaardingen die het nodige in haar mars heeft. Ze begon haar carrière als bloemist. Toen haar oma overleed was ze intensief betrokken bij het ziekteproces en werd haar interesse in de zorg gewekt. Ze gooide het roer om en solliciteerde bij Pieter van Foreest voor een leerwerktraject.  

Gesteund en gestimuleerd

Onzeker over haar eigen competenties begon ze aan de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) verzorgende-IG niveau 3. Ze voelde zich direct thuis en kreeg steun en waardering van collega’s. Toch zocht ze meer verdieping. Haar toenmalige teammanager zag dat en stimuleerde haar om door te stromen naar de leerweg verpleegkundige niveau 4. Ze had de vorige opleiding succesvol afgerond, dus mocht ze meteen instappen bij het tweede jaar.  

Voldaan de deur uit

Samantha heeft een contract van 32 uur. Op maandag gaat ze naar school bij ROC Mondriaan. Daarnaast werkt ze 28 uur per week als verzorgende- IG (Individuele Gezondheidszorg) in woongroep Wulp bij Weidevogelhof. Deze woongroep telt 18 bewoners verdeeld over 3 etages, Samantha werkt meestal op de 1e etage. Ze heeft daar 6 bewoners waar ze voor zorgt. Deze bewoners hebben uiteenlopende stadia van dementie. Afhankelijk van wat voor dienst ze heeft gehad, gaat ze met een voldaan gevoel de deur uit en heeft ze nog energie om leuke dingen te ondernemen. Soms maakt ze zich nog zorgen bijvoorbeeld als een bewoner is gevallen. Heeft ze een pittige dag gehad? Dan trekt ze thuis haar hardloopschoenen of skeelers aan en maakt ze op die manier haar hoofd leeg.  

Een feest van jewelste

Ze heeft dag- en avonddiensten, de dagdienst is haar favoriet. Dan heeft ze meer mogelijkheden om samen met de bewoners dingen te ondernemen. Om 7.15 uur leest ze zich in en krijgt ze de overdracht van de nachtdienst. Ze zet voor de gastvrouw alvast het ontbijt klaar en begint aan de ochtendzorg. Ze helpt met wassen en aankleden, en waar nodig ontpopt ze zich tot makeup artiest en kapster. “Dit doe ik graag, ik vind het belangrijk dat bewoners hun eigenwaarde behouden.” Na het ontbijt beginnen de activiteiten. Even naar buiten, samen de krant doornemen of lekker op het balkon zitten. “We doen zelf boodschappen, dus de lunch is een feest van jewelste.” Tosti’s, pannenkoeken, soep met brood, noem het maar op. Na de lunch vertrekt de gastvrouw en is Samantha alleen met haar bewoners. In de middag doen ze spelletjes, houden ze een koffiemomentje en doen ze de voorbereidingen voor het avondeten. Doordat de woongroep zo klein is en omdat ze zoveel samen ondernemen is er alle ruimte voor een persoonlijke band met elkaar.  

Verbeteren van zorg

Samantha heeft oog voor het verbeteren van zorg. Als onderdeel van de opleiding wordt zorgtechnologie en innovatie besproken en het gebruik daarvan bij Pieter van Foreest. Het viel haar op dat er op haar locatie een Qwiek.up-apparaat beschikbaar is. Het apparaat projecteert beelden en geluid, wat helpt bij het rustig wekken van bewoners. Zij zag dat één van haar bewoners hier baat bij kon hebben en kaartte dit aan.  

Toekomst 

Over 2 jaar is ze klaar met haar opleiding. Samantha wil zich nog wel specialiseren, maar weet nog niet precies in wat. Wondzorg trekt haar heel erg aan. “De genezing stimuleren vind ik een leuke puzzel.” “En,” besluit ze, “zodra het weer kan spring ik in de bergen op een snowboard, dat vind ik zo leuk. Leuker dan zomervakanties.”

Pas jij bij Pieter van Foreest? Vind je vacature