“En dat ik af en toe een beetje gek doe, helpt natuurlijk ook”

Sanne de Graaf - Leerling Verzorgende IG, De Kreek

Sanne de Graaf is 28 jaar, woont samen met haar vriend in Pijnacker en houdt een hoop ballen in de lucht. Maandag gaat ze naar school bij ROC Mondriaan. Dinsdag past ze op de kinderen van haar zus en die van haar broer. Daarnaast werkt ze om en om 3/4 dagen per week wisselende diensten als verzorgende-IG/MZ niveau 3 bij De Kreek.

Waar begin ik aan

Vol zelfvertrouwen en met een brede lach zegt ze: “Nog 1 praktijkexamen, alles inleveren en dan ben ik eind juni klaar met mijn opleiding.” Dit is het tegenovergestelde van hoe ze aan dit leer-werktraject begon. Vroeger had ze niet veel interesse om te leren en aan het begin van deze opleiding vroeg ze zich af waaraan ze begon. Nu vertelt ze lachend dat ze dat ze misschien nog wel verder wil.

Een beetje gek

Tijdens haar opleiding verzorgende (IG) krijgt ze ieder jaar een andere werkplek. Zo maakt ze goed kennis met de organisatie en leert ze haar voorkeuren kennen. In alle teams voelde ze zich meteen thuis en had het erg naar haar zin. Een team verlaten vond ze heel erg. Nu ze er op terugkijkt, ziet ze dat ze er veel van geleerd heeft. Ze heeft met bewoners gewerkt met somatische (lichamelijke) klachten en met dementie. Ze werkt erg graag met mensen met dementie. Ze klikt daar goed mee als open en sociaal persoon. “En dat ik af en toe een beetje gek doet, helpt natuurlijk ook,” grinnikt ze.

Innovatie

Haar bewoners zijn soms wat onrustig en willen dan graag naar huis. Vooral in de avond. Sanne begrijpt heel goed dat ‘thuis’ trekt. Vertellen waarom ze niet meer thuis wonen, komt niet altijd meer aan. “Ik ben heel goed geworden in afleiden,” lacht Sanne. Hier zet ze al haar talenten voor in, maar gelukkig heeft ze ook veel foefjes tot haar beschikking. De gang is in een U-vorm gemaakt. Een bewoner die op zoek gaat naar de uitgang komt onderweg van alles tegen. Dingen om te bekijken én om aan te raken. De ramen hebben mooie beschilderingen. Er is een pluche poes die spint. Ook speelt Sanne soms op de smart-tv filmpjes over vroeger af. Daarnaast onderneemt ze tal van activiteiten met haar bewoners en heeft ze er oog voor om te zien hoe ‘de pet staat’.

50 km met een lekker zonnetje

In een week met veel onrust in haar diensten kan Sanne wat overprikkeld zijn. Dan vindt ze thuis bij haar vriend een luisterend oor. In sporten vindt ze ook een goede uitlaatklep. Ze loopt hard, wandelt in het bos, maar springt ook graag op de racefiets. “Na een rondje van 50 km met een zonnetje erbij ben ik op mijn gelukkigst.” Zelf vindt ze 50 km geen grote afstand. Ze heeft van haar 16e tot haar 20e wedstrijden gefietst. Daar moest ze een hoop dingen voor laten. Dingen die ze juist zo graag doet: feestjes bezoeken, terrasjes pakken, uit met vriendinnen. “Dat paste niet bij elkaar,” zegt ze weemoedig.

Toekomstdromen

Sanne wil graag met mensen met dementie blijven werken. Zodra ze haar opleiding heeft afgerond, start ze bij woongroep Kwartel bij Weidevogelhof in Pijnacker. Dat is dichtbij haar huis. Ze kan dan op de fiets naar het werk en lekker in bed blijven liggen tot half zeven. “Daar kijk ik nu al naar uit,” geint ze. Als contactverzorgende wordt ze aanspreekpunt voor familie van bewoners en voor andere zorgverleners, en heeft ze extra verantwoordelijkheid. Als ze heel ver richting de horizon tuurt, ziet ze een eigen zorgboerderijtje voor zich waar mensen met een beperking terecht kunnen.

Pas jij bij Pieter van Foreest? Vind je vacature