Aafje, Pieter van Foreest en Zorgpartners Midden-Holland slaan handen ineen voor regionaal expertise centrum D-zep

Aafje, Pieter van Foreest en Zorgpartners Midden-Holland slaan handen ineen voor regionaal expertise centrum D-zep

Rotterdam, 25 maart 2024Aafje, Pieter van Foreest en Zorgpartners Midden-Holland  tekenen vandaag een overeenkomst voor de oprichting van een regionaal expertise centrum voor dementiezorg D-zep. De samenwerking richt zich op het landelijke zorgprogramma D-zep, dat zich inzet voor kwetsbare ouderen met dementie en zeer ernstig probleemgedrag.

D-zep is een landelijk programma gericht op mensen met dementie die ernstig probleemgedrag vertonen, waardoor de veiligheid van henzelf of anderen in gevaar komt. De drie samenwerkende organisaties hebben elk een gespecialiseerde afdeling voor D-zep cliënten. Op deze afdeling is er meer kennis en ervaring om het gedrag te begrijpen en ermee om te gaan. Door hun krachten te bundelen, kunnen zij hun kennis en expertise delen en verbeteren. Ruud Jonkman, directeur regio Zuid van Aafje: “Complexe zorg is voor ons niet alleen een woord, maar een vaardigheid die wij met elkaar hebben opgebouwd."

Samen leren
Als regionaal expertise centrum (REC) zijn de ouderenorganisaties er voor de hele regio en voor de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT). Ze ondersteunen de collega-organisaties bij het omgaan met moeilijk gedrag. Dick van Duijn, lid Raad van Bestuur van Zorgpartners Midden-Holland: “Als zorgteams ons willen laten meekijken met een cliënt of de aanpak willen bespreken, kunnen ze ook terecht voor advies. Zorgprofessionals worden door deze ontwikkeling geïnspireerd om met elkaar te leren. Hoe mooi is het om bij elkaar in de keuken te kijken en ervaringen te delen. Daar hebben we nu al met elkaar profijt van.”

Passende hulp
Door deze samenwerking willen de partners verschil maken in het leven van ouderen die onze hulp het hardst nodig hebben. Ze geven zorg en maken hoop en nieuwe mogelijkheden voor de ouderen en hun families. Daarnaast nemen de partners maatschappelijke verantwoordelijkheid, omdat ze dit samen regionaal oppakken. Gert-Jan Waterink, lid Raad van Bestuur van Pieter van Foreest: “D-zep van dichtbij meemaken is een intense en complexe ervaring, zowel voor de cliënt zelf als voor hun omgeving.  Dankzij deze samenwerking zijn we in staat om cliënten in heel Zuid-Holland en Zeeland passende hulp te bieden en een tijdelijke plek waar we met kennis en expertise kunnen kijken hoe we de situatie voor de cliënt en hun omgeving weer draaglijk kunnen maken."