
Een warm welkom bij Ontmoetingscentrum Beukenlaan
De koffie pruttelt in een gezellig aangeklede ruimte, helemaal in lentethema. Op tafel staan oranjetompoezen, in aanloop naar Koningsdag. Hier gaan wij in gesprek met Christina Kalkman, medewerker van het Ontmoetingscentrum Beukenlaan, en Boudewijn Onderwater, een van de vaste bezoekers. Ze vertellen graag meer over het reilen en zeilen in het ontmoetingscentrum.
Uitkijken naar een bezoek
Christina begint: “Wij ontvangen hier dagelijks bezoekers uit Delft en omgeving met somatische problematiek. Zij ondervinden soms problemen in de invulling van de dag en/of ervaren een gemis aan sociale contacten. Hun naaste of partner heeft op de dag of dagen dat de bezoeker bij ons is, tijd voor zichzelf. Dit geeft hen de ruimte om bijvoorbeeld te sporten of tijd te nemen voor sociale contacten. Zo is het een verlichting voor beide partijen: zowel de bezoeker als de partner of naaste.”
Nieuwe bezoekers worden vaak aangemeld via een huisarts, net zoals Boudewijn: “Ik ben doorverwezen via de huisarts en ik had het direct naar mijn zin hier!” Ook kan een thuiszorgmedewerker, casemanager of de gemeente iemand doorverwijzen naar het ontmoetingscentrum. Mensen zijn altijd welkom om een kijkje te komen nemen of een dagje mee te draaien. Er is namelijk geen verwijzing nodig om deel te nemen aan een ontmoetingscentrum. “We plannen dan een kennismakingsgesprek en een rondleiding. Vaak zie je dat iemand meteen aansluiting vindt bij de groep en dat is zó mooi om te zien. Meestal blijven ze dan ook echt hangen en kijken ze uit naar hun volgende bezoek. Uiteraard komt het ook weleens voor dat iemand zijn draai hier niet kan vinden, en dat is natuurlijk ook prima!”, vertelt Christina.
Een persoonsgerichte dag
"Ontmoetingscentrum Beukenlaan heeft plek voor 14 bezoekers per dag. We werken altijd met twee collega’s en starten de dag om 10:00 uur. Met de bezoeker en/of mantelzorger wordt gekeken of er mogelijkheden zijn dat iemand zelf naar het ontmoetingscentrum komt, of zo nodig gebracht en gehaald kan worden door iemand uit het netwerk van de bezoeker. Als dit niet lukt, kan er eventueel gebruik worden gemaakt van het contractvervoer van het ontmoetingscentrum. We hebben een dagprogramma, maar werken vooral persoonsgericht. Zo beginnen we met koffie en de krant, maar als de groep daar die dag geen zin in heeft, doen we gewoon iets anders. We kijken ook altijd naar wat iemand zelf nog kan en stimuleren zelfstandigheid waar mogelijk, met als doel dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Inspelen op de behoeften van de bezoekers is een belangrijk onderdeel van het ontmoetingscentrum."
Ook bewegen is iets dat ze vaak doen in Ontmoetingscentrum Beukenlaan. Christina vertelt: “We bewegen vanaf een stoel op muziek, doen een coördinatiespel met bijvoorbeeld een bal of ballon, of doen een andere spelvorm waarbij samenwerken belangrijk is. Vaak zit hier ook een stukje geheugentraining bij. Ook komt er twee keer per week een psychomotorisch therapeut langs om samen met de bezoekers te bewegen.” Boudewijn glimlacht en vult aan: “We zijn dan niet alleen in beweging, maar hebben vooral veel lol! Er is altijd wel iets om hard om te lachen, vooral als Christina achter een bal of ballon aanrent en uiteindelijk moeier is dan wij, haha!”
Het voelt als familie
Na de lunch is er ruimte om even te rusten in een relaxstoel, spelen de bezoekers samen bijvoorbeeld een potje Rummikub of wordt er genoten van het mooie weer in de prachtig gerenoveerde tuin van De Bieslandhof. Deze biedt volop zitjes, mooie planten en de bezoekers ervaren hier gezamenlijk veel gezelligheid. De middag wordt vaak afgesloten met een groepsactiviteit zoals zingen, een vragenspel of geheugentraining. Rond 16:00 uur worden de bezoekers weer opgehaald om naar huis te gaan. Boudewijn vertelt: “De tijd vliegt altijd voorbij. De sfeer is goed, iedereen is vriendelijk en het is fijn om onder de mensen te zijn. Het voelt als familie. Je leert elkaar kennen en bouwt echt iets op samen. En als iemand de groep verlaat of overlijdt, is dat moeilijk, maar we vinden steun bij elkaar. Er is hier altijd ruimte om daarover te praten.”
Een zichtbaar verschil
Christina ziet dagelijks wat een bezoek aan het ontmoetingscentrum kan betekenen. Hoe vaak mensen in de week het ontmoetingscentrum bezoeken, verschilt. Ook dit wordt afgestemd met de bezoeker en is afhankelijk van de behoefte. “Sommigen zijn stil en terughoudend als ze voor het eerst bij ons komen. Maar dit verdwijnt vaak al snel en soms vragen ze dan of ze nog een extra dag kunnen of mogen komen. Dat is voor ons een teken dat wat wij bieden of doen, voor de bezoeker van waarde is. Dat is zó waardevol.” Christina vervolgt: “De naasten van bezoekers worden ook nauw betrokken. We hebben korte lijntjes en houden hen goed op de hoogte. Zo hebben wij regelmatig contact met elkaar en organiseren we jaarlijks informatieavonden, waar ruimte is voor vragen, gesprekken en lotgenotencontact.”
Dankbaar werk
Wat een dag perfect maakt? Boudewijn is er duidelijk over: “Als ik weer tijd tekort kom, veel heb gelachen en ontspannen thuiskom. En extra leuk vind ik het wanneer er leerlingen van scholen langskomen; jong en oud samen, dat is echt geweldig!” Christina knikt instemmend: “Als bezoekers blij naar huis gaan en je bedanken voor de fijne dag, dan weet je waar je het voor doet.”
We kunnen niet zonder vrijwilligers
Tot slot benadrukt Christina nog hoe waardevol vrijwilligers zijn: “Ze maken echt het verschil. Of ze nu komen wandelen of een ritje maken op de riksja of duofiets. We kunnen altijd extra handen gebruiken. Dus heeft u interesse om vrijwilliger te worden? Stuur dan een mailtje naar c.van.oudenaarden@pietervanforeest.nl.”
Of wilt u een keer een kijkje komen nemen op Ontmoetingscentrum Beukenlaan of een van onze andere ontmoetingscentra? Neem dan contact op met het ontmoetingscentrum en vraag naar de mogelijkheden!