Naam Westlandse fietsheld 2020 Sjaak van der Ende leeft voort in het project 'De SJAAKIES'

Naam Westlandse fietsheld 2020 Sjaak van der Ende leeft voort in het project 'De SJAAKIES'

In 2019 kreeg sportman Sjaak van der Ende een ernstig fietsongeluk. Hij belandde in een rolstoel.

Sjaak verbleef negen maanden in een revalidatiecentrum. Zijn boezemvriend Lex Thoen vroeg hem eens tijdens dit verblijf wat hij nog zou willen als hij weer thuis kon zijn. Zijn antwoord was: “Ik zou weer willen fietsen.” Middels een crowdfund actie, kwam er een aangepaste ligfiets voor Sjaak en Sjaak maakte vele tochten met zijn vrienden, zijn buddy’s. Ook in het buitenland, in zijn geliefde Morvan, waar hij samen met zijn maat Lex in 2006 een boerderij kocht. Jarenlang hebben zij voor vele Westlanders bijzondere wandeltochten georganiseerd. Helaas kwam hier door het ongeluk een einde aan.

In 2020 werd Sjaak voorgedragen voor ‘Westlandse fietsheld’. Uit 35 inzendingen werd hij uitgekozen en hij was trots op deze eretitel.

Thoen: “Sjaak heeft altijd sportgroepen begeleid en hij wilde met deze titel een voorbeeld zijn voor andere Westlanders die door fysiek ongemak, beperkt of niet konden sporten. Gedacht werd aan een duofiets.” Sjaak wierf informatie in en had enkele oriënterende gesprekken met diverse organisaties die al werkten met duofietsen.

In 2023 werd de Oranjesluistocht weer georganiseerd. Een jaarlijks terugkerend fietsevenement met als doel geld te genereren voor een Westlands goed doel. Dit jaar zou de opbrengst gaan naar duofiets(en) voor zorginsteling(en). Sjaak werd door de organisatie gevraagd om ambassadeur te worden voor deze fietstocht. Dit was de kans voor Sjaak om zijn doel te verwezenlijken, maar helaas, door een snelle fysieke achteruitgang had Sjaak te weinig energie en eind december 2023 kwam Sjaak te overlijden.

Thoen: “Ik heb afscheid moeten nemen van mijn soul mate en zijn wens bleef maar in mijn hoofd zitten. Inmiddels had ik informatie gekregen dat er een duofiets was geschonken aan De Terwebloem, een zorgcentrum voor ouderen in Poeldijk.

 Vrijdag 9 februari heb ik in de Bartholomeus kerk in Poeldijk een lezing mogen geven over het “herder zijn” en aan het einde heb ik de toehoorders gevraagd: ‘Wie wil buddy worden bij een nieuw fietsproject voor De Terwebloem?’  De bewoners kijken ernaar uit, de fiets is er, nu nog enkel de begeleiders. Er waren direct acht handen die omhoog gingen! Zondagavond had ik vijftien aanmeldingen en nu heb ik meer dan twintig begeleiders/buddy’s die dit project gaan uitvoeren.”

Thoen: “Ik heb ook een naam bedacht als eerbetoon aan mijn vriend Sjaak. We gaan “de SJAAKIE”S heten! Ik heb de buddy’s verteld, als we voorlopig twee keer per week gaan fietsen met een bewoner en we zijn met twintig begeleiders, dan ben je één keer in de twee maanden aan de beurt, dan ben je de….SJAAK! En in dit geval bedoel ik dit dus wel positief, want het is fijn dat we deze mensen een leuke middag kunnen bezorgen door een stukje te gaan fietsen.”

Onlangs hebben de twee dochters van Sjaak van der Ende, Michelle en Stèfanie, het startschot gegeven voor een eerste rit. Zie foto. Op de rolstoel: twee buddy’s Lex Thoen en Aad van Ruyven." Michelle: “Project de SJAAKIES is een mooi eerbetoon aan papa. Bijzonder dat zijn gedachtegoed wordt voortgezet. Papa had vele fietsbuddy's. Het was een mooie gedachte dat papa ook anderen gelukkig wilde maken. Oprechte belangstelling voor anderen, betrokken zijn bij je medemens is iets waar papa een voorbeeld in was voor ons. Iedereen kan het verschil maken voor een ander. We hopen dat de SJAAKIES het verschil zullen maken voor De Terwebloem-bewoners. Papa verdient het om niet vergeten te worden en we wensen alle SJAAKIES én de bewoners heel veel plezier en succes toe.

Thoen wil dit project een jaar laten draaien met deze groep vrijwilligers. Misschien zijn er daarna wel mogelijkheden om meer dan twee dagen te gaan fietsen en wie weet is dit een aanzet voor andere dorpskernen om dit initiatief navolging te geven. Sjaak zou er blij mee geweest zijn en Lex ook!

Meer info: info@lexthoen.nl