Wmo-indicatie H4 OC, Dagverzorging Plus en Zorgboerderij BuitenGewoon t/m 6 dagdelen per 1-1-2023

Wmo-indicatie H4 OC, Dagverzorging Plus en Zorgboerderij BuitenGewoon t/m 6 dagdelen per 1-1-2023

De gemeente Westland, Delft, Rijswijk, Midden-Delfland (H4) en zorgorganisaties Florence, Senna en Pieter van Foreest hebben de handen ineengeslagen om de toegang tot het perceel ontmoetingscentrum, waaronder eveneens Dagverzorging Plus en Zorgboerderij BuitenGewoon vallen, voor nieuwe cliënten makkelijker te maken.

Dit betekent dat toekomstige cliënten vanaf 1 januari 2023 geen Wmo-indicatie meer nodig hebben om gebruik te kunnen maken van het ontmoetingscentrum, indien zij niet meer ondersteuning nodig hebben dan 6 dagdelen per week. De (programma)coördinator van de locatie beoordeelt, samen met cliënt, mantelzorger en verwijzer of het centrum passende ondersteuning kan bieden. Voor sommige cliënten kan een Wlz-indicatie noodzakelijk zijn. De (programma)coördinator in het centrum kan hierin adviseren en ondersteunen.

Waarom wordt deze verandering ingevoerd?
De gang naar een ontmoetingscentrum kan een grote stap zijn. Door de toegangsprocedure te vereenvoudigen hoeft de nieuwe cliënt zijn/haar verhaal nog maar aan één organisatie te vertellen. Dit geldt ook voor bestaande cliënten bij het wijzigen van het aantal dagdelen.

Wat betekent deze verandering voor (toekomstige) cliënten met een indicatie vanuit de Wmo H4?
De huidige cliënten kunnen gewoon gebruik blijven maken van het ontmoetingscentrum. Dit blijft ongewijzigd. Voor cliënten, die maximaal 6 dagdelen het ontmoetingscentrum bezoeken op basis van de Wmo H4 en waar geen Wlz-indicatie voor nodig is, is vanaf 1 januari 2023 geen Wmo-indicatie meer nodig. Daarom beëindigt de gemeente deze indicatie per 31 december 2022. Dit betekent dat er vanaf 1 januari 2023 geen eigen bijdrage meer betaald hoeft te worden door deze cliënten. De gemeente geeft dit door aan het Centraal Administratie Kantoor (CAK).

Let op: wanneer er gebruik gemaakt wordt van meer dan 6 dagdelen en/of er naast het ontmoetingscentrum ook nog gebruik van andere Wmo-voorzieningen wordt gemaakt (zoals huishoudelijke hulp), blijft een eigen bijdrage voor de Wmo van toepassing.

 Meer informatie of vragen?
Heeft u algemene vragen en/of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met onze collega’s van het KlantContactCentrum. Zij zijn bereikbaar via 015 – 515 5000 of mail naar contact@pietervanforeest.nl. Ook is het mogelijk om via www.pietervanforeest.nl met onze collega’s te chatten. Heeft u vragen die specifiek gericht zijn op één van de centra, dan kunt u hen uiteraard ook rechtstreeks benaderen.