“De waardering die je krijgt en de lichtjes die je brengt in de ogen van mensen is geweldig”

Wil Ras - Vrijwilliger Ontmoetingscentrum Singelhof

Wil is een vaste vrijwilliger bij Ontmoetingscentrum Singelhof in Maasland en doet in totaal al 23 jaar vrijwilligerswerk. Ze is ongeveer 12 jaar vrijwilliger bij het ontmoetingscentrum en ze doet dit met veel plezier. Ze vertelt er graag meer over!

Wil begint te vertellen over haar jarenlange ervaring als vrijwilliger: ‘23 jaar geleden ben ik begonnen met een paar dagen in de week te koken bij een soort ontmoetingscentrum, maar hier kwamen toen vooral eenzame mensen.’ Wil vervolgt: ‘Toen Singelhof werd opgeleverd ben ik gelijk vrijwilligerswerk gaan doen in het ontmoetingscentrum.’ Andere mensen helpen zat altijd al in haar persoonlijkheid. ‘Mijn kleinzoon zei eens tegen mij: “oma jij hebt nooit gewerkt.” Maar ik heb bijna mijn hele leven vrijwilligerswerk gedaan. Als iemand in de buurt ziek was of hulpbehoevend was dan ging ik helpen. Ondanks dat ik nooit betaald werk heb gehad, heb ik altijd keihard gewerkt!’, lacht Wil.

Begeleiding en training

Wil vertelt dat in al die jaren de doelgroep wel iets veranderd is. Waar de bezoekers van het ontmoetingscentrum eerst voornamelijk mensen waren voor wie het gemis van contacten een probleem is, zijn het nu vooral mensen met dementie die een ontmoetingscentrum bezoeken. Ook voor vrijwilligers betekent dit een andere manier van werken en van omgaan met de bezoekers. Wil is hier goed in begeleid en getraind. ‘Ik heb cursussen gevolgd over waar je aan moet denken en ook hoe je om gaat met mensen met bijvoorbeeld dementie en Parkinson. Dit waren erg leuke cursussen en ik heb er ontzettend veel van geleerd!” 

Tijdsindeling

Wil: ‘Ik pas een aantal dagen in de week op de kleinkinderen en op vrijdag doe ik vrijwilligerswerk in het ontmoetingscentrum.’ Het vrijwilligerswerk dat Wil doet bij het ontmoetingscentrum is erg divers, elke keer is anders. ‘Ik doe dan in de ochtend een activiteit zoals bijvoorbeeld de krant lezen. Ook vind ik het fijn om creatief bezig te zijn, dus dan ga ik bijvoorbeeld voor Valentijn haken met de mensen die dat leuk vinden. Rond 11.30 uur ga ik koken, dat vind ik ook erg leuk om te doen. Vaak is dit een lekkere Hollandse maaltijd met aardappelen, groente en vlees.’

Het werk van een vrijwilliger is onmisbaar

Wil is zo betrokken bij het ontmoetingscentrum dat ze zelfs tijdens haar vakantie op Texel teruggekomen is: ‘We verbleven een aantal maanden in Texel, we gingen een keer in de twee weken terug om op de kleinkinderen te passen en toen besloot ik ook de vrijdag mijn vrijwilligerswerk voort te zetten. Het werk van een vrijwilliger is onmisbaar, ze missen je echt als je er niet bent’, vertelt Wil.

Ze vervolgt: ‘Je kunt veel betekenen als vrijwilliger in het ontmoetingscentrum. De waardering die je krijgt en de lichtjes die je brengt in de ogen van mensen is geweldig! Daarnaast krijg je ook veel vrijheid in wat je doet met de bezoekers.’ Wil vindt het de ideale invulling: ‘Je hebt regelmaat en bent lekker bezig. Ondanks dat iedereen het op zijn eigen manier doet, doe je het toch uiteindelijk samen met andere vrijwilligers en de collega’s van het ontmoetingscentrum. Ik zou het zeker aanraden om vrijwilligerswerk te gaan doen!’

Vrijwilliger worden?

Wil jij ook iets betekenen voor de bezoekers van Ontmoetingscentrum Singelhof? Neem dan een kijkje op www.vrijwilligerbijpieter.nl.

Pas jij bij Pieter van Foreest? Vind je vacature