Eerste Expert+ training Sensorische Informatieverwerking een groot succes

Eerste Expert+ training Sensorische Informatieverwerking een groot succes

Binnen De Bieslandhof is vorig jaar een pilot gestart met de training ‘SI: Sensorische Informatieverwerking’, gericht op prikkelverwerking bij bewoners. Na een succesvolle basistraining, waaraan 30 collega’s uit diverse functies deelnamen, is een selecte groep van 10 medewerkers doorgegaan naar de Expert+ training. Deze training leerde hen het gedrag van bewoners beter te analyseren en te begrijpen, onder andere aan de hand van videobeelden. Het doel was dat zij gerichter advies konden geven en het gedrag van bewoners beter konden plaatsen.

Melissa Baars-van de Leur, afdelingsverpleegkundige bij De Bieslandhof, is een van de deelnemers die de Expert+ training succesvol afrondde. Wij gingen met haar in gesprek over waarom zij zich heeft aangemeld, wat zij heeft geleerd en hoe deze training haar werk en kijk op zorg heeft veranderd.

Motivatie om te starten
Melissa vertelt dat haar reden om zich aan te melden voor de basistraining SI vooral voortkomt uit haar interesse in het observeren van bewoners. Ze zegt: “Ik vind het ontzettend belangrijk om de juiste zorg toe te passen bij iemand.” Toen ze hoorde dat er een mogelijkheid was om zich nog meer in een bewoner te verdiepen met een experttraining, besloot ze: “Dit wil ik ook gaan doen, nog dieper kijken".

Overzichtelijke opbouw van de training
De training was volgens Melissa overzichtelijk en duidelijk opgebouwd. Ze legt uit: “We wisten precies wat er van ons werd verwacht en wat wij moesten doen.” Er was voldoende ruimte om theorie door te nemen en de praktijk toe te passen. “Beide onderdelen kwamen dus goed aan bod,” zegt ze.

Over de experttraining zelf is Melissa erg enthousiast. “Het was ontzettend leuk en leerzaam, en ik ervaarde een veilige sfeer waarin het stellen van vragen makkelijk ging. De samenwerking met de groep en de trainer verliep ook erg prettig. De trainer was erg goed en had veel kennis en ervaring. Ze bracht dit op een duidelijke en leuke manier over tijdens de training.”

Inzicht in prikkelverwerking
Wat haar vooral is bijgebleven over prikkelverwerking, is dat je “in een nanoseconde al heel veel kunt zien.” Videobeelden noemt ze “het krachtigste middel om gedrag te observeren.” Tijdens de training leerde ze om beelden per seconde af te spelen en zo te zien hoe iemand in een fractie van een seconde van houding kan veranderen.

Melissa geeft aan dat de training veel voor haar werk en haar rol binnen het team betekent. Ze kijkt nu dieper naar bewoners en merkt meer op. “Het overbrengen hiervan naar het team is een van de leukste dingen om te doen,” vertelt ze.

Nieuwe expertises goed inzetbaar op de afdeling
Volgens Melissa kan haar nieuwe expertise goed worden ingezet op de afdeling. Ze legt uit dat het helpt om bewoners beter te begrijpen, waarom zij zich op een bepaalde manier gedragen en wat er tussen de regels door te zien is. Ze merkt dat bewoners tegenwoordig steeds onstabieler binnenkomen doordat ze langer thuis wonen. Dankzij de training kunnen ze iemand veel sneller helpen en begeleiden.

Een concreet voorbeeld uit de praktijk is een bewoner die vrijwel niet communiceert. Melissa vertelt: “Op zintuigelijk niveau kunnen we zien dat bijvoorbeeld tast en houdingsgevoel deze bewoner heel goed helpen.” Het is volgens haar belangrijk om dan precies te weten “waar je op moet letten en hoe je hierop moet handelen.”

Andere kijk op gedrag
Melissa kijkt nu in vrijwel alles wat ze doet anders naar gedrag, niet alleen van bewoners, maar ook van haar team en zelfs in haar thuissituatie. Ze zegt: “Ik heb het idee dat ik nu meer tussen de regels door kan kijken. Het is moeilijk uit te leggen, maar je ziet veel meer de kleine verschillen.”

Heb je een vraag?

Heb je vragen, dan kun je altijd contact opnemen met de recruiters van onze afdeling Personeel & Organisatie via