Feestelijke opening vitale leef- en beleeftuin De Bieslandhof

Feestelijke opening vitale leef- en beleeftuin De Bieslandhof

Gisteren, op donderdag 6 juli vond de feestelijke opening plaats van de vitale leef- en beleeftuin van De Bieslandhof. Deze bijzondere en gezellige gelegenheid bracht alle betrokken van De Bieslandhof samen, denk aan collega's, vrijwilligers, bewoners en natuurlijk diens naasten. De officiële opening is gedaan door twee bewoners van De Bieslandhof, Joëlle Gooier, Gert-Jan Waterink en Lydi Brouwer onder begeleiding van Nederlands bekendste tuinman Lodewijk Hoekstra. 

Feestelijke opening
De bewoners maakte al even gebruik van de vernieuwde tuin. Toch kon een feestelijke opening niet overgeslagen worden om dit bijzondere moment te markeren. Gisteren werd omstreeks 15.00 uur de tuin officieel geopend door twee bewoners van De Bieslandhof samen met Joëlle Gooier, Wethouder Jeugd, Ouderen en Armoede van de Gemeente Delft, Gert-Jan Waterink, Lid van de Raad van Bestuur van Pieter van Foreest, Lydi Brouwer, locatiemanager van De Bieslandhof en tv-presentator en (tuin)projectontwikkelaar Lodewijk Hoekstra. Een brazzband zorgde voor een feestelijke sfeer met muzikale klanken. Er vonden vele activiteiten plaats in de tuin, er waren steltlopers en ook een clown. Uiteraard alles onder het genot van een hapje en drankje, zoals poffertjes en zelfs slush puppies. Iedereen heeft genoten van de prachtige middag vol vertier. 

Ontdekken, beleven en meedoen
In de tuin staan ontdekken, beleven en meedoen centraal. Veilig en zichtbaar, met een niet te sterke helling en duidelijk te volgen paden. Het terras biedt gelegenheid om heerlijk te ontspannen en genieten van de prachtige planten en (pluk)bloemen die de tuin sieren. Ook is er een speeltoestel geïnstalleerd, speciaal voor (klein)kinderen om te spelen. Kortom, er is voor elke generatie iets te doen en te beleven!

Realisatie van een droom
De realisatie van deze tuin begon met een droom: het integreren van het buitenleven in het dagelijkse leven van de bewoners van het verpleeghuis. Deze visie leidde tot een nieuw zorgconcept genaamd "Van Binnen naar Buiten". Samen met bewoners, naasten, vrijwilligers, collega’s en samenwerkingspartners werd dit project vormgegeven. Melanie van der Velde, psycholoog bij Pieter van Foreest, voert momenteel haar promotieonderzoek uit naar de Vitale Tuin. Haar onderzoek richt zich op de effecten van de herinrichting, de implementatie en het gebruik van de tuin. De samenwerking tussen Pieter van Foreest en de academische netwerken ouderenzorg Universitair Netwerk voor de Care sector Zuid-Holland (UNC-ZH) en Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg (AWO Limburg) draagt bij aan het onderzoek naar de Vitale Tuin.

Dankwoord
Wij willen graag iedereen bedanken voor hun betrokkenheid en inzet bij het realiseren van deze prachtige tuin.