Pieter van Foreest neemt deel aan project om fysieke belasting voor zorgmedewerkers te verminderen

Pieter van Foreest neemt deel aan project om fysieke belasting voor zorgmedewerkers te verminderen

Oog hebben voor de fysieke belasting van de collega’s in de zorg is ontzettend belangrijk, zeker in de langdurige zorg en met de zorgvraag die steeds zwaarder wordt. Daarom is Pieter van Foreest samen met kennisorganisatie Vilans, TU Delft en tanteLouise, Laurens en Thuiszorg West Brabant gestart met het project ‘verminderen van fysieke belasting voor zorgmedewerkers’. Bij Pieter van Foreest zijn de masterstudenten van de studie Industrieel Ontwerpen van de TU Delft aan de slag gegaan bij De Opmaat.

De fysieke belasting in het werk van zorgverleners neemt toe door de groeiende vraag naar complexere zorg en de toename van zorg bij mensen thuis. Gelukkig zijn er al verschillende oplossingen die fysieke belasting kunnen verlichten. Zoals een til-transfer-lift, een exoskelet en hulpmiddelen bij het aan- en uittrekken van steunkousen. Maar dit is niet genoeg en er zijn potentieel nog veel andersoortige oplossingen mogelijk. Zoals onder andere cliënten zelf meer te laten bewegen of door anders te roosteren.

(Nieuwe) invalshoeken
15 masterstudenten van de studie Industrieel Ontwerpen van de TU Delft gaan het probleem van fysieke belasting onderzoeken, en ontwikkelen concepten om dit probleem te verminderen. Daarbij is oog voor zowel situatie intramuraal, in een woonzorg-complex als zorg thuis. Afgelopen vrijdag 8 september was de kick-off van dit project. Vilans onderzoeker Bart van Mierlo zegt: ‘We zijn natuurlijk erg benieuwd naar de (nieuwe) invalshoeken op dit probleem en de bijbehorende concepten. Bij voorbaat zijn we al blij met deze unieke samenwerking. Zeker ook met de aangesloten zorgaanbieders die bereid zijn de studenten op te vangen. In februari is het project klaar. We zullen opgedane kennis delen, zoals je van Vilans gewend bent. Wordt vervolgd.’