“Dankzij mijn moeder heb ik mogen ervaren wat liefdevolle zorg betekent.”
Cynthia Visser - Medewerker Ontmoetingscentrum Mozartlaan
Cynthia Visser werkt sinds 1 juli drie dagen per week bij Ontmoetingscentrum Mozartlaan. Ze kwam met onze organisatie in aanraking als mantelzorger van haar moeder, werd vervolgens actief als vrijwilliger en uiteindelijk als medewerker. Ze vertelt graag haar verhaal.
Cynthia vertelt: “Hiervoor werkte ik als zzp’er bij een agrarische natuurvereniging en als allround medewerker bij een squashcentrum. Doordat bij mijn moeder de ziekte van Alzheimer geconstateerd werd, kwam ik in aanraking met Pieter van Foreest. Ze kreeg huishoudelijke hulp en later verhuisde ze naar De Terwebloem. Hierdoor kreeg ik affiniteit met ouderen met dementie en vanaf dat moment ben ik mij meer in deze doelgroep gaan verdiepen. Ik ben me gaan inlezen en vroeg me af: ‘Hoe zou mijn oude dag eruit komen te zien?’ Anne-Mei Thé kwam met de Sociale Benadering Dementie op mijn pad en ik ben de basisopleiding SBD gaan doen.”
Toen de moeder van Cynthia in De Terwebloem woonde, hielp Cynthia hier en daar wel eens een handje mee. “Ik hielp met wat dingen op de afdeling, zoals de stoelyoga. Ik ging ook graag met mijn moeder fietsen op de duofiets. En naar aanleiding daarvan ben ik vervolgens bij de SJAAKIES gegaan, een groep vrijwilligers die met de bewoners van De Terwebloem gaan fietsen met de duofiets en rolstoelfiets.”
Je fantasie vergeet je niet
Op een gegeven moment zag Cynthia een nieuwsbericht over TimeSlips, een nieuwe activiteit die opgestart werd bij Pieter van Foreest. Binnen onze organisatie heeft dit de titel ‘Je fantasie vergeet je niet’. Het draait om het maken van verhalen en het aanspreken van de fantasie van mensen met dementie. “Ik zag dit voorbij komen in de nieuwsbrief en het sprak me gelijk aan! Ik heb de training gevolgd en ben vrijwilliger geworden. Ik doe dit ongeveer eens per maand, samen met andere vrijwilligers. Ik vind het onwijs leuk om te doen, want mensen met dementie hebben zoveel fantasie! Ze kunnen zich zo creatief uiten, en zo ontstaan er hele bijzondere verhalen.”
Het balletje ging rollen
Dankzij ‘Je fantasie vergeet je niet’ kwam Cynthia in gesprek met Debora bij Ontmoetingscentrum Mozartlaan tijdens een overleg, daarna hielden ze contact. “Ik vroeg of ik eens mocht exposeren in het ontmoetingscentrum. Toen we daarover in gesprek gingen, kwam ter sprake dat ik wilde werken met mensen met dementie. Op een gegeven moment appte Debora me dat er een vacature vrij kwam. En zo is het balletje gaan rollen.” Cynthia was al een tijdje aan het rondkijken voor een baan binnen Pieter van Foreest: “Ik had dan wel geen zorgopleiding , maar ben wel elf jaar verbonden als vrijwilliger bij Hospice Beukenrode. En in de periode 2021-2022 was ik bij een andere zorgorganisatie en het Reinier de Graaf Gasthuis werkzaam als vrijwilligerscoördinator. Samen met medewerkers en recruiters van Pieter van Foreest heb ik gekeken naar diverse opties en ben ik op meerdere locaties gaan meelopen. Uiteindelijk ben ik hier beland en ik heb het helemaal naar mijn zin!”
MuziekGeluk
Toen Cynthia in dienst kwam heeft ze een aantal e-learnings en trainingen gedaan. “Ik heb de training ‘MuziekGeluk’ van Ignar Rips mogen doen. Dat vond ik heel erg leuk, want ik hou veel van muziek.” Cynthia had via Teun Toebes een silent disco gewonnen voor De Terwebloem. En bij Ontmoetingscentrum Mozartlaan heeft ze ervoor gezorgd dat de koptelefoons ook wat vaker uit de kast komen. “Ik vind het prachtig wat er dan ontstaat; je zet de koptelefoon op en mensen komen in beweging, zijn in hun eigen wereld. Sommige mensen met dementie kunnen zich moeilijk uiten met woorden, met muziek vertellen zij via beweging een heel verhaal. Dat doet muziek!” Vol passie vervolgt Cynthia: “Muziek kan heel ondersteunend zijn in de zorg. Ik heb zelf gezien bij mijn moeder hoeveel makkelijker dingen soms gingen, zoals uit bed gaan en omkleden. Hoe je samen al dansend dingen voor elkaar krijgt.”
Cynthia vertelt dat ze vroeger nog wel eens kon botsen met haar moeder, maar dat ze heel close werden in de laatste drie jaar van haar moeders dementie. “Hoewel dementie natuurlijk een hele vervelende ziekte is, heeft het ons dichter bij elkaar gebracht en ik heb nog een paar hele mooie jaren met mijn moeder mogen hebben. Voor ons was de ziekte, gek genoeg, echt een cadeautje. Ik kreeg meer begrip en geduld voor haar en zij werd zachter. In het begin wist ik absoluut niet hoe ik met dementie om moest gaan en ging ik tegen haar in. En nu weet ik doordat ik me er in ben gaan verdiepen, het meegemaakt heb en het ook zag op de afdeling, hoe je ermee om kunt gaan. Deze doelgroep is zo interessant!”
Kijken naar wat mensen nog wel kunnen
Het moge duidelijk zijn, Cynthia houdt van haar werk. “Werken met ouderen wordt vaak niet gezien als hip, maar het is hartstikke leuk werk! Het leukste vind ik om te kijken naar wat iemand nog wél kan, want ook mensen met dementie kunnen nog zoveel brengen en hebben vaak prachtige verhalen en veel fantasie.” Ze vervolgt: “Het is dankbaar werk. Aan het einde van de dag gaan de bezoekers naar huis en dan zeggen ze dat ze zo’n fijne dag hebben gehad. Sommige bezoekers zitten anders een hele dag alleen thuis, dus hoe mooi is het als je ze dan hier een geluksmoment kan bezorgen door bijvoorbeeld lekker naar buiten te gaan met elkaar? Vooral omdat ik met mijn moeder heb mogen ervaren wat liefdevolle zorg voor iemand betekent.”
Gewoon doen!
Wat Cynthia anderen zou willen meegeven die overwegen om in de zorg te werken? “Gewoon doen! Laatst sprak ik nog iemand uit het onderwijs die zoekende was naar een andere baan. Ik zei: ‘Probeer eens mee te lopen, proef de sfeer, en kijk naar de mogelijkheden. Vaak houdt het mensen tegen dat ze geen zorgopleiding hebben, gelukkig kan vaak meer dan je denkt.”
Ben jij net als Cynthia op zoek naar werk waarin je écht iets voor anderen kunt betekenen? Bij Pieter van Foreest krijg je de kans om het verschil te maken in het leven van ouderen. Stap in de wereld van ouderenzorg, en help ons om een glimlach te toveren op de gezichten van onze cliënten. Bekijk onze vacatures via www.werkenbijpieter.nl of neem contact op via werken@pietervanforeest.nl Voor ‘Je fantasie vergeet je niet’ zoeken we nog enthousiaste vrijwilligers! Lijkt het jou leuk om samen met mensen met dementie op een creatieve en inspirerende manier verhalen te maken? Neem contact op via jefantasievergeetjeniet@pietervanforeest.nl |
Pas jij bij Pieter van Foreest? Vind je vacature