“Dat praatje is net zo belangrijk als het fietsen zelf”

Fons de Vree - Vrijwilliger, Sonnevanck en De Kreek

Als fervent fietser maakt Fons de Vree niet alleen zijn kilometers op het eigen stalen ros. Als vrijwilliger voor Pieter van Foreest zit hij alweer zeven jaar elke week op de duo- en rolstoelfiets met bewoners van De Kreek en Sonnevanck. Ook het onderhoud en schoonhouden van de fietsen, en de uitleg aan nieuwe fietsvrijwilligers, neemt hij voor zijn rekening.

Dit laatste doet hij samen met Wim Bijl. “De samenwerking met Wim is fantastisch, we voelen elkaar perfect aan. Als familieleden, mantelzorgers of vrijwilligers zich aanmelden voor het duo- of rolstoelfietsen komen Wim en ik in beeld. We hebben een gebruiksaanwijzing van de fietsen en spel- en gedragsregels opgesteld, waarbij bijvoorbeeld ook wordt genoemd waar de regenponcho, plaids, zonnebrand en zonnehoeden te vinden zijn. Want er wordt zomer en winter gefietst. Er dient ook altijd een proefrondje gemaakt te worden.”

De rolstoel- en duofietsen zijn alle e-bikes, waarbij gebruik wordt gemaakt van de zwaarste accu’s. “Het voordeel daarvan is dat ze na de ochtendronde vaak niet of niet lang opgeladen hoeven te worden voor de middagtocht”, aldus Fons. Voor een nieuwe duo- of rolstoelfiets moet rond de elfduizend euro worden neergeteld. Daarom was Pieter van Foreest heel blij met de Oranjesluistocht van vorig jaar. Van de opbrengst konden namelijk een rolstoelfiets voor De Kreek en een duo fiets voor Sonnevanck en De Hooghe Tuinen worden aangeschaft, en de aankoop van een bestaande fiets voor De Terwebloem worden gefinancierd. Voor Fons, die 46 jaar lang technisch man was bij Fokker, is het onderhoud van de driewielers leuk en geen abracadabra, alhoewel er ook dingen zijn die hij niet zelf kan oplossen. “Maar we hebben een goede relatie met de dealer, Alex Tweewielers, die dat dan voor zijn rekening neemt.”

Vrijwilligers gezocht!
De fietsen zijn er dus, maar nu de vrijwilligers nog! Fons geeft aan dat men naarstig op zoek is naar mensen die structureel een ritje met somatische bewoners of bewoners met dementie van De Kreek of Sonnevanck willen maken. “Dit kunnen mensen van buitenaf zijn, maar ook familieleden of mantelzorgers”, zo zegt hij. “Zelf fiets ik voor De Kreek elke week met drie somatische bewoners gedurende drie dagdelen, en voor Sonnevanck meestal met PG-bewoners roulerend. Dit is wel de moeilijkste categorie bewoner om mee te fietsen overigens. Maar het gaat goed en is erg leuk. Ik zie aan hun ogen dat ze ervan genieten, en hoor ook herkenning als je naar de plek fietst waar ze vroeger gewoond hebben. Ook je verdiepen in hun passies werkt goed. Zo fiets ik met Sjaak, die van voetbal en Formule 1 houdt. Hoewel ik op die twee gebieden niet zo thuis ben, verdiep ik me erin en begin dan een praatje met hem erover.”

‘Dat praatje is net zo belangrijk als het fietsen zelf’

“Want dat praatje is net zo belangrijk als het fietsen zelf. Normaal gesproken leven deze mensen van maaltijd naar maaltijd en nu zijn ze er even uit en zien en horen wat anders. De communicatie op een duo fiets verloopt wat makkelijker omdat je daarop naast elkaar zit. Op een rolstoelfiets staat de rolstoel in zijn geheel op een drager voor je, maar communiceren gaat alsnog prima. Leuke ritjes zijn bijvoorbeeld naar de rododendrons in Ockenburgh, de nieuwbouw in Loosduinen of de Noorderpier in Hoek van Holland. Je merkt dat de bewoners het er bij terugkomst tussen de middag met elkaar over hebben, want dan wil de bewoner met wie je ’s middags gaat fietsen ook naar Ockenburgh of Hoek van Holland.”

Fietsen weg, beste dag
Vrijwilligers kunnen zich voor De Kreek aanmelden bij de afdeling Welzijn van Pieter van Foreest en voor Sonnevanck bij de manager aldaar. “Iedereen kan dit doen”, aldus Fons. “Bij Sonnevanck hebben we al een lijst van veertien gebruikers van de duo fiets, waarvan vier vrijwilligers en familie, maar ook medewerkers. Vroeger gingen deze wandelen met de bewoners, nu pakken ze ook de duo fiets. Wim en ik beleven onze beste dag als we in De Kreek komen en alle vier de fietsen zijn weg!”

Bed in De Kreek
De van oorsprong Rotterdamse Fons voelt zich erg thuis in het Westland. “Westlanders houden van een praatje.”

‘Als ik denk “even” naar De Kreek te gaan ben ik soms zo een paar uur weg’

Als ik denk, ‘even’ naar De Kreek te gaan ben ik soms zo een paar uur weg. Ik ben sowieso twee dagen per week bezig met het fietsen en dat loopt ook wel eens uit. Mijn vrouw, die overigens ook met een bewoner fietst, vraagt dan wel eens of ik mijn bed niet beter in De Kreek kan zetten.” Fons benadrukt tot slot dat Pieter van Foreest heel goed is voor zijn vrijwilligers. “Je wordt goed begeleid en kunt desgewenst een cursus doen, bijvoorbeeld omgaan met demente mensen. Bij mij ging die omgang overigens op een heel natuurlijke manier. Nooit gedacht dat ik dat in me had als technische jongen!”

 

Bron foto en tekst: Rianne Dekker, Pijlers van de samenleving: ‘Beste dag is als alle fietsen weg zijn’ | Al het nieuws uit Westland (rodi.nl)

Pas jij bij Pieter van Foreest? Vind je vacature