“Het werken met mensen blijft belangrijk, dat zou ik niet willen missen!”

Loes Oostrik - Fysiotherapeute

Fysiotherapeute Loes Oostrik doet vanuit Pieter van Foreest promotieonderzoek bij het UNC-ZH. Ze onderzoekt de bruikbaarheid, haalbaarheid en effectiviteit van mobiele apps in de geriatrische revalidatie. Loes is nu anderhalf jaar met haar promotietraject bezig. Tijd om te vragen waar ze zich mee bezig houdt.

Loes, je doet onderzoek naar het inzetten van trainingsapps in de geriatrische revalidatie. Hoe kwam je tot dit onderwerp en om onderzoek hiernaar te doen?

“Ik ben sinds 2009 fysiotherapeut en heb de afgelopen jaren op verschillende locaties gewerkt. Toen ik in de eerste lijn werkte en mensen thuis behandelde, zag ik dat mensen de overgang van revalidatie in bijvoorbeeld het ziekenhuis naar huis als lastig ervaarden. Ze hadden moeite met het uitvoeren van oefeningen thuis. Dat wilde ik graag verbeteren en op die manier echt iets betekenen voor de doelgroep.Ik heb mijn verbeteridee gepresenteerd aan de wetenschapscommissie van Pieter van Foreest en met succes. Sinds september 2022 werk ik als fysiotherapeut op de afdeling Revalidatie en herstel en daarnaast als parttime promotieonderzoeker onder begeleiding van het UNC-ZH.’’

Krijg je vragen of reacties van collega’s naar aanleiding van je onderzoek?

“Ik zit in een ontzettend leuk nieuw team dat Topcare Geriatrische Revalidatiezorg geeft. Dit betekent dat zij veel bezig zijn met onderzoek. Heel fijn. Om die reden word ik bijvoorbeeld ook betrokken bij andere projecten zoals het Hipper project (onderzoek naar activiteitenmeters). Ik denk mee met onderzoekstechnieken en geef feedback.’’

Hoe vind je het om onderzoek te doen naast je werk?

“Ik werk nog twee dagen in de praktijk en de combinatie onderzoek en fysiotherapie is heel erg leuk. Vooral omdat ik verschillende taken heb, die afwisseling is prettig. Het werken met mensen blijft wel heel belangrijk, dat zou ik niet willen missen! Daarbovenop heeft werken met revalidanten een meerwaarde voor het onderzoek doordat je weet wat er speelt op zo’n afdeling.”

Jouw onderzoeksproject EAGER-2-TRAIN is onderdeel van de EAGER (eHealth in de geriatrische revalidatie) onderzoekslijn bij het UNC-ZH. Hoe vind je de samenwerking binnen het team van EAGER?

“Ontzettend leuk! We ontmoeten elkaar één keer per week op onze gezamenlijke dag in het LUMC. Dat is heel handig voor de uitwisseling van informatie, zowel inhoudelijk als persoonlijk. Een promotietraject brengt uitdagingen met zich mee, dus het is fijn dat we ervaringen kunnen delen met elkaar.’’

Wat hoop je te bereiken met dit onderzoek?

“Inzicht krijgen in wat werkt, voor wie het werkt en wat hiervoor nodig is. Met als resultaat dat we weten hoe je een mobiele app kan in zetten bij ouderen na een plotselinge achteruitgang, om zelfstandig te werken aan hun herstel. Dit zou een mooie aanvulling kunnen zijn op de reguliere zorg, bijvoorbeeld op momenten dat je er als behandelaar niet bij bent. Iets wat in de toekomst misschien vaker gaat gebeuren door toename van personeelstekorten. Het idee is dat zo’n zogeheten trainingsapp er altijd is, al vanaf het moment dat iemand begint met herstellen, helemaal tot en met de periode thuis.”

Bron: UNC-zh

Pas jij bij Pieter van Foreest? Vind je vacature