
“We zijn blij dat we deze mensen de kans kunnen geven om in de zorg aan de slag te gaan.”
Esther Verweij, projectleider ZorgHub en Indonesische Verpleegkundigen - Zorgondersteuning, Delft
Zorghub is een initiatief van Werkse! en is mede tot stand gekomen dankzij de Werkinnovatieprijs van Cedris en de steun van de Start Foundation. Zorghub is sinds 2021 actief in Delft en werkt nauw samen met maatschappelijke organisaties zoals Stichting Perspektief, Ipse de Bruggen en natuurlijk Pieter van Foreest! Daarnaast werkt Zorghub met verschillende sociale partners om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meer kansen te geven. Esther Verweij, projectleider van Zorghub bij Pieter van Foreest, vertelt over het doel van Zorghub en de nieuwe ontwikkelingen, zoals de inzet van zorgassistenten.
“Pieter van Foreest is een van de grootste zorgwerkgevers in Delft en voelt een maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de regio. In 2021 besloot onze organisatie jaarlijks 20 plaatsen beschikbaar te stellen voor mensen vanuit Zorghub,” vertelt Esther.
“Het project is ontstaan met een duidelijke missie,” legt Esther uit. “We zijn de grootste werkgever in de regio en voelen ons verantwoordelijk om mee te werken aan het creëren van nieuwe kansen. Het allerbelangrijkste is dat wij passend werk willen bieden aan mensen die door omstandigheden eerder geen kansen kregen op de huidige arbeidsmarkt, nu in de bijstand zitten, maar wel graag willen werken. Als werken weer lukt, doet dat veel met mensen. Het vergroot je waardigheid, je deelname aan de maatschappij en het geeft invulling aan je dag. Met de inzet van deze doelgroep willen we ook de druk op de arbeidsmarkt in de zorgsector verlichten en extra aandacht en ondersteuning organiseren voor onze doelgroep: de ouderen.”
De doelstelling van Zorghub
“De belangrijkste doelstelling is om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden naar werk. Zorghub zet deze mensen in binnen zorgorganisaties, waaronder Pieter van Foreest. Dit levert voor iedereen voordelen op. Onze collega’s op de verpleeghuislocaties worden ontlast door de extra hulp en de mensen waar het om draait krijgen de kans op een betekenisvolle baan,” vertelt Esther.
“Voorheen voerden de mensen vanuit Zorghub vooral taken uit zoals schoonmaken, opruimen, het begeleiden van activiteiten en ondersteunen bij eten en drinken,” legt Esther uit. “Vanaf oktober zijn er zorgassistenten vanuit Zorghub in dienst gekomen, waardoor zij direct in de directe zorg ingezet kunnen worden. Dit is een positieve ontwikkeling.”
Van selectie tot in dienst
“Het selectieproces verloopt heel zorgvuldig,” benadrukt Esther. “Kandidaten worden eerst geselecteerd door collega’s van Werkse! Daarna volgt een persoonlijk gesprek met mij, waarin gekeken wordt of iemand geschikt is voor bijvoorbeeld de functie van gastvrouw/-heer of wellicht als zorgassistent.” Esther vervolgt: “Wat ik vaak zie, is dat sommige mensen al een zorgachtergrond hebben, maar door omstandigheden nu niet meer in de zorg werken. We kijken en bespreken goed wat iemand wil en wat bij hem of haar past.”
“Na de selectie volgen de nieuwe medewerkers een vierweekse training tot Ondersteunend Medewerker Zorg,” legt Esther uit. De training, die samen met Pieter van Foreest is gemaakt, behandelt onderwerpen zoals het omgaan met dementie, hygiënisch werken en het gebruik van ADL-hulpmiddelen. “Elke medewerker krijgt daarnaast een vaste jobcoach,” zegt Esther. “De jobcoach begeleidt hen tijdens hun werk en is ook het aanspreekpunt voor de locatie.”
Voordat nieuwe medewerkers echt aan de slag gaan, doorlopen zij een aantal belangrijke stappen. “Na het kennismakingsgesprek volgt een snuffelstage op de locatie,” vertelt Esther. “Zo kunnen de kandidaten ervaren of het werk iets voor hen is en of zij bij de locatie en de afdeling passen.” Esther vervolgt: “Daarnaast krijgen de nieuwe medewerkers altijd een interne opleiding. Voor gastvrouwen en gastheren hebben we een specifieke leerlijn en zorgassistenten krijgen een aanvullende training van eigen trainers om hen te leren hoe ze mensen kunnen verzorgen tijdens bijvoorbeeld de ADL,” licht Esther toe. De collega’s gaan aan de slag op de locatie als het voor beide partijen goed voelt, terwijl ze de leerlijn of training doorlopen, net als in een werken-leren traject.
De medewerkers komen in dienst bij Zorghub en worden gedetacheerd naar Pieter van Foreest. “Ze starten met een proefperiode van een maand en werken minimaal 16 uur per week,” vervolgt Esther. “Na zes maanden kan in overleg besloten worden om de medewerker in dienst te nemen.”
De keuze voor zorgassistenten
Op 1 oktober 2024 is de eerste groep zorgassistenten gestart. “We zijn heel enthousiast over deze groep. De afgelopen twee jaar hebben we heel positieve ervaringen opgedaan met Zorghub,” zegt Esther. “Meerdere medewerkers zijn via dit traject zelfs doorgestroomd naar functies binnen de directe zorg, zoals helpende of verzorgende IG.” Dit succes heeft Pieter van Foreest ertoe gebracht om een aparte groep op te leiden tot zorgassistenten, die de basiszorg kunnen bieden. “Sommige mensen hebben al een zorgachtergrond, maar zijn door omstandigheden uit de zorg geraakt. Nu willen ze graag terugkeren, en wij bieden hen die kans met liefde aan,” vertelt Esther. “Deze enthousiaste en gemotiveerde collega’s komen te werken binnen onze locaties Stefanna, Lindenhof en Weidevogelhof. We zijn blij dat we deze mensen de kans kunnen geven om weer in de zorg aan de slag te gaan,” sluit Esther af.