“Doe het, probeer het, en ontdek wat het je brengt!”

Charlotte Schulte - BBL-leerling, De Hooge Tuinen - Opleiden, De Hooge Tuinen

Charlotte, 24 jaar oud, werkt bij Pieter van Foreest sinds 2017 en volgt momenteel een BBL-opleiding (werken en leren) tot verpleegkundige. Tijdens haar vorige opleiding tot verzorgende-IG maakte ze kennis met Pieter van Foreest tijdens haar stages. Na het behalen van haar diploma als verzorgende-IG, besefte ze dat ze nog niet klaar was met leren. 'Ik wil blijven leren en mezelf ontwikkelen, vooral nu ik nog jong ben.' Ze deelt haar ervaringen en de redenen achter haar keuze om te werken en te leren in de zorg:

Pieter van Foreest biedt de mogelijkheid om tegelijkertijd te werken en te leren, in samenwerking met ROC Mondriaan. De leerlingen maken deel uit van een zorgteam en krijgen professionele praktijkbegeleiding. Charlotte legt uit wat het grote voordeel is van deze combinatie: 'Ik vind de combinatie van werken en leren ontzettend fijn. Tijdens mijn BOL-opleiding vond ik dat ik te weinig praktijkervaring opdeed. Doordat je veel tijd op school doorbrengt, focus je vooral op theoretische kennis. Met de BBL-opleiding heb je het allebei. Ik werk vier dagen per week en ga één dag naar school. Een groot voordeel is dat ik tijdens mijn opleiding betaald word. In het begin ontving je een leerlingsalaris, maar omdat ik ben doorgestroomd van verzorgende-IG naar verpleegkundige-IG, ontvang ik nu een modaal brutosalaris.'

De opleiding

Tijdens haar eerdere opleiding heeft Charlotte al veel kennis en vaardigheden opgedaan. Hierdoor kan ze de BBL-opleiding verkort volgen. 'Omdat ik al ervaring heb, kon ik mijn BBL-opleiding verkort volgen en ben ik ingestroomd in het tweede jaar. Op vrijdagen ga ik van 8 tot 17 uur naar school, waar ik voornamelijk theoretische lessen en huiswerk krijg. Er is ook een vak gericht op praktijkvaardigheden die belangrijk zijn voor een verpleegkundige. Om over te gaan naar het volgende jaar, moet ik een eindopdracht maken. Momenteel werk ik aan een eindopdracht, waarin ik een casus behandelt, klinisch redeneer, en nadenk over problemen, oorzaken en symptomen.'

Echte uitdaging

In totaal werk en leer je 32 uur en je ben ongeveer 8 tot 12 uur per week bezig met thuisstudie. Charlotte vertelt: 'Het indelen van mijn tijd is een echte uitdaging. Het combineren van werk, school, huiswerk, en mijn privéleven is soms lastig. Ik merk dat ik minder tijd heb om met vrienden af te spreken. Dat is wel een nadeel, maar ik heb het ervoor over. Gelukkig is het makkelijker te combineren, omdat ik op het werk de geleerde theorie in de praktijk kan toepassen. Op de afdeling is er begeleiding van een gediplomeerde verpleegkundige, het is natuurlijk wel belangrijk dat je zelf het initiatief neemt.

Het mooiste vind ik

Het allermooiste vind ik het dankbare en leuke werk. De bewoners zijn dankbaar, hun familie waardeert wat we doen, en je voelt je een voorbeeld voor anderen om voor iemand anders te zorgen. Als je twijfelt over het starten van een BBL-opleiding, zou ik zeggen: 'Gewoon doen, probeer het, en ontdek wat het je brengt!' Voor mij heeft het veel positieve ervaringen en groei gebracht, aldus Charlotte.

Pas jij bij Pieter van Foreest? Vind je vacature