“Ik heb altijd met trots gevoetbald, maar ik ben heel blij en dankbaar voor de kansen die ik in De Bieslandhof gekregen heb”

Isa Pothof - Kwaliteitsverpleegkundige De Bieslandhof

Isa Pothof is 26 jaar en heeft twee jaar lang een professionele voetbalcarrière gecombineerd met haar baan als kwaliteitsverpleegkundige. Ze vertelt graag over deze combinatie, de kansen die ze gekregen heeft en haar keuze om te stoppen met professioneel voetbal.

Kwaliteitsverpleegkundige
“Ik werk als kwaliteitsverpleegkundige in De Bieslandhof. Het verschil tussen een afdelingsverpleegkundige en een kwaliteitsverpleegkundige is dat ik veel meer op de achtergrond werk. Mijn werk is veelzijdig; ik coach onder andere de afdelingsverpleegkundigen en word erbij geroepen als er bijvoorbeeld iets niet goed loopt met medicatie. Ik zorg er eigenlijk op de achtergrond voor dat collega’s hun werk op de afdeling goed kunnen uitvoeren.”

Isa werkt op de afdeling Tijdelijk Verblijf; D-zep, screening, crisis en IBS, en op de woonafdeling voor jonge mensen met dementie. De D-zep afdeling is een relatief nieuwe expertiseafdeling in De Bieslandhof. “Op dit moment zijn we voor D-zep (Dementie met Zeer Ernstig Probleemgedrag) bezig om een Regionaal Expertise Centrum te worden. Hiervoor vinden visitaties plaats om te beoordelen of je aan de voorwaarden voldoet. Ik ben op de achtergrond druk bezig met de voorbereidingen hiervoor. Daarnaast hebben wij vorig jaar het PREZO-keurmerk voor onze afdeling jonge mensen met dementie behaald. Na 1.5 jaar word je herbeoordeeld; dit zal in november plaatsvinden, dus ook daar ben ik druk mee,” Isa vervolgt: “Ik vind de dingen op de achtergrond juist heel interessant en leuk. Waarom wordt iemand op de D-zep afdeling opgenomen of wat moet er allemaal geregeld worden om iemand goed te kunnen screenen?”

Voetbal- en zorgcarrière
Isa voetbalt sinds haar 16e op het hoogste niveau in het professionele vrouwenvoetbal. “Als vrouw weet je eigenlijk dat je financieel niet kunt leven van een professionele voetbalcarrière. Vrouwen verdienen bij lange na niet wat mannen in het voetbal verdienen. Ik wist dat ik naast het voetbal aan mijn toekomst moest denken en een opleiding moest doen. Ik ben begonnen in het ziekenhuis, maar merkte dat dit erg lastig te combineren was. Mijn oma woonde in De Bieslandhof. Verpleeghuiszorg heeft mij ook altijd getrokken en toen ik een vacature open zag staan, besloot ik te solliciteren. Ik heb in mijn sollicitatie verteld dat ik topsport wilde combineren met werk en hierdoor wel een aangepast rooster nodig had. Er werd hier heel goed en enthousiast op gereageerd en zo ben ik aangenomen.”

“Mijn collega’s zijn altijd erg begripvol geweest over mijn rooster, alleen zelf vond ik het soms wel lastig. Het eerste jaar werkte ik van 07.00 uur tot 14.30 uur, maar sinds vorig jaar train ik in de ochtend tot 11.00 uur en kom dan rond 11.30 uur aan in De Bieslandhof. Hierdoor had ik het idee dat ik soms informatie miste. Dat is ook logisch want iedereen is al lekker aan het werk als ik start. Door fulltime bij De Bieslandhof te gaan werken hoop ik meer betrokkenheid te hebben bij de afdeling en bij meer overleggen aan te sluiten.”

Voordelen
Isa heeft 10 jaar professioneel gevoetbald, onder andere bij Ajax en ADO Den Haag, maar de langste periode bij Excelsior Rotterdam. “Als profvoetballer ben je elke dag met voetbal bezig. Maandag tot en met vrijdag train je en in het weekend heb je een wedstrijd. Je speelt door heel Nederland, tegen verschillende clubs als Ajax en PSV. Daarnaast ben je er ook voor je club op maatschappelijk gebied, denk aan sponsoractiviteiten. Dit moet naast het trainen ook in je rooster passen. Gelukkig werd hier rekening mee gehouden al vond ik dit soms wel lastig. Zeker als ik daardoor later op mijn werk kwam of onverwachts een dag vrij moest nemen,” vertelt Isa.

Isa vervolgt haar verhaal: “De combinatie topsport en een baan in de zorg heeft mij ook zeker veel gebracht. Een voorbeeld is dat ik het afgelopen seizoen aanvoerder was van mijn elftal. Een goede aanvoerder toont leiderschap en in het voetbal ging dat aardig, maar op het werk vond ik dat moeilijk. In het voetbal had ik al veel ervaring, maar in De Bieslandhof kwam ik net kijken. Ik kreeg op mijn werk handvatten om hierin te groeien en deze paste ik ook weer toe in het voetbal. Ook zijn er vaardigheden en kennis die ik in het voetbal opdeed, die ik ook weer kon gebruiken bij mijn werk in de zorg. Het heeft elkaar enorm versterkt.

Het leven na topsport
Na dit seizoen stopt Isa met professioneel voetballen en gaat zij fulltime werken in de zorg. Maar helemaal stoppen met voetbal is voor Isa geen optie: “Ik blijf zeker voetballen, niet meer bij Excelsior maar bij een amateurclub in Schipluiden. Ik ga hier tussen de mannen voetballen. Ik hou wel van een uitdaging en het lijkt mij erg leuk,” Isa vervolgt: “Daarnaast wil ik ook andere sporten ontdekken, zoals tennis en fitness. Ik ben heel benieuwd wat de vrije tijd die ik nu overhoud mij gaat brengen. In De Bieslandhof heb ik het ook erg naar mijn zin en ik ben blij dat ik nu meer tijd heb om mij ook hier verder te ontwikkelen.”

Isa heeft nog een tip voor mensen die een zorgcarrière met topsport willen combineren: “Wil je voor de sport gaan en heb je die mogelijkheid? Dan moet je het zeker doen, maar wil je graag werken naast je sport? Laat je dan niet ontmoedigen door de gedachte dat werkgevers je niet willen omdat je aan topsport doet. Ga solliciteren of schrijf een open sollicitatie en wees open over hoe jij topsport en een baan kunt combineren. Een topsporter heeft veel te brengen voor een organisatie, bijvoorbeeld discipline. Ik heb altijd met trots gevoetbald, de combinatie werken in de zorg en voetbal was pittig maar zeker de moeite waard. Ik ben mijn collega’s in De Bieslandhof erg dankbaar voor de kans die zij mij geboden hebben en de medewerking en steun waardoor ik beide kon combineren.”

Pas jij bij Pieter van Foreest? Vind je vacature