“Had ik het maar eerder gedaan”

Olga Dijksman - Verpleegkundige hbo, Thuiszorg

Olga is op haar 30e begonnen in de zorg. Ze is begonnen als hulp bij het huishouden, maar is doorgegroeid naar hbo-verpleegkundige en sinds maart 2022 werkt ze bij het wijkteam van Stefanna als wijkverpleegkundige.

“Voordat ik in de zorg ging werken, heb ik vrijwilligerswerk gedaan bij Woonzorgcentrum Die Buytenweye, ik vond dit heel leuk en dit bevestigde dat ik moest gaan solliciteren in de zorg,” vertelt Olga. Na het werken in de huishoudelijk zorg heeft Olga alle zorgopleidingen tot hbo-verpleegkundige doorlopen. Ze vertelt: “Ik ben er ingerold, ik signaleerde veel tijdens mijn werk als huishoudelijk hulp en toen is mij gevraagd of ik het leuk vond om de opleiding te gaan volgen. Dat heb ik gedaan en ben doorgegroeid tot hbo-verpleegkundige.”

“Op dit moment ben ik samen met het team  verantwoordelijk voor een gedeelte in de wijk Voorhof in Delft. In de wijk Voorhof werken drie wijkverpleegkundige en ons team is voornamelijk werkzaam rondom de locatie Stefanna en de aanleunwoningen van Abtswoude.” Olga vervolgt: “Het leuke aan werken in de thuiszorg is dat je kijkt naar wat nog mogelijk is. Ook kom je in de persoonlijke woonomgeving van de cliënt, dit is soms een uitdaging en af en toe zul je creatieve oplossingen moeten bedenken, maar ondanks dat je solistisch werkt in de thuiszorg is het heel erg samen. Samen met de cliënt, naasten, het team en andere betrokkenen zoek je naar oplossingen, maar probeer je ook de zelfredzaamheid van de cliënt te stimuleren.”

Als wijkverpleegkundige krijg je via verschillende wegen zorgvragen binnen, vervolgens ga je langs bij de cliënt om de zorgvraag te indiceren. Olga vertelt meer over het werk van een wijkverpleegkundige: “Geen dag is voor mij hetzelfde. De ene dag heb ik afspraken om bij cliënten langs te gaan of heb ik vergaderingen over verschillende onderwerpen en natuurlijk hoort administratie er ook bij om zo de geïndiceerde zorg te verantwoorden naar de zorgverzekeraar. Het zijn juist de diverse werkzaamheden wat maakt dat ik met plezier naar mijn werk ga. Ik vind het ook leuk om zo nu en dan een route te lopen, dan blijf je bekwaam in je handelingen en houdt je ook contact met de cliënten.” Olga vertelt verder: “Handelingen en het verlenen van de zorg zelf vind ik niet de hoofdzaak van het werken in de thuiszorg, vooral het contact met cliënten en eventuele mantelzorgers, even het luisterend oor, dat zijn hele belangrijke moment voor cliënten en dat is ook het mooie aan dit werk.”

Olga vindt dat je nieuwsgierig moet blijven en jezelf moet uitdagen. “Denk bijvoorbeeld na over waarom iemand steunkousen heeft als je ze aan- of uitrekt of doe even een extra check op de benen, is er nog oedeem aanwezig ondanks de steunkousen? Ik vind het belangrijk dat collega’s snappen wat ze doen en daardoor dan ook zelf acties kunnen ondernemen, zo houd je het werk ook voor jezelf heel uitdagend en leuk,” vertelt Olga enthousiast.

“Als je in de thuiszorg werkt heb je een erg wisselende baan. Zo heb je niet alleen mensen die langdurig in zorg zijn, maar je hebt bijvoorbeeld ook mensen die kort in zorg zijn om bijvoorbeeld iets aan te leren. We hadden recent iemand die stomazorg ontving, de cliënt kon het uiteindelijk zelf en dan ben je als team toch trots dat je de cliënt weer een stukje zelfstandigheid terug hebt kunnen geven.”

Olga hoopt dat meer mensen voor de zorg zullen kiezen. “Het werken in de zorg heeft mij veel gebracht en hoe cliché ook: de dankbaarheid die jij en je team ervoor krijgen is zo mooi. Ik denk nu:  ‘Had ik het maar eerder gedaan,’” sluit Olga af.

Ben je overtuigd om te komen werken in de ouderenzorg? Bekijk dan onze vacatures op www.werkenbijpieter.nl. Weet je niet zeker of werken in de zorg iets voor jou is? Begin dan net als Olga met vrijwilligerswerk. Onze vrijwilligersvacatures vind je op www.vrijwilligersbijpieter.nl.

Pas jij bij Pieter van Foreest? Vind je vacature