“Het is een samenspel van duurzame installaties en duurzame initiatieven die collega’s in hun dagelijkse zorg kunnen doorvoeren.”

Kavita Parbhati Singh - Adviseur Duurzaamheid

Kavita Parbhati Singh is sinds 2019 werkzaam als adviseur duurzaamheid bij Pieter van Foreest. Ze houdt zich bezig met alles rondom duurzaamheid. Hier komt een hoop bij kijken, ze vertelt ons er graag meer over.

“Toen ik destijds als adviseur duurzaamheid begon, was het een hele nieuwe functie. Een van de eerste dingen die ik aangaf, was dat we de Green Deal 2.0 moesten tekenen, wat kortweg betekent dat je richtlijnen krijgt om duurzaam te ondernemen. Ik heb tegelijkertijd contact gezocht met het Milieu Platform Zorg (MPZ), een organisatie die zorginstellingen helpt om te verduurzamen.” Met de zogenoemde Milieuthermometer kan je op het gebied van allerlei onderwerpen je bedrijfsvoering verduurzamen. “Bijvoorbeeld op het gebied van energie, afval, water, veiligheid, mobiliteit en schoonmaak. Op die vlakken zijn er verplichte eisen waar je aan moet voldoen. Naast de verplichte eisen, kan je zelf nog veertien extra eisen kiezen waar je ook aan moet voldoen. Vervolgens krijg je een audit en als je aan alle eisen voldaan hebt krijg je een certificaat van de Milieuthermometer.”

Greendeal 3.0
Er zijn sindsdien flinke stappen gezet. Afgelopen jaar is de Green Deal 3.0 getekend. “De Kreek, Veenhage, Ontmoetingscentrum Dock van Delft en Akkerleven hebben inmiddels het bronzen certificaat van de Milieuthermometer. De Hooge Tuinen, De Terwebloem, Sonnevanck, Triangel en Duinhof halen hopelijk dit jaar het certificaat.” Met de keuring wordt er van alles getest, bijvoorbeeld of er overal de juiste containers staan om afval te kunnen scheiden, hoe er met watergebruik wordt omgegaan, of er wordt bewaakt hoe energie wordt verbruikt etc. Er komt dus meer bij kijken dan alleen zorgen voor de juiste faciliteiten. “Ik begeleid de locatie, maar de facilitair manager op locatie speelt ook een grote rol. Hij of zij is het eerste aanspreekpunt op locatie. En die communicatie is erg belangrijk. Zeker omdat de particuliere wetgeving anders is dan de zakelijke wetgeving. Zo kan het zomaar zijn dat er voor thuis andere richtlijnen gelden voor bijvoorbeeld het scheiden van afval dan tijdens je werk. Daarnaast komt er ook nog eens bij dat het per gemeente kan verschillen. Dat maakt het soms wel ingewikkeld.”

Energie, wagenpark en zorghulpmiddelen
Naast de processen in de locaties, houdt Kavita zich ook bezig met organisatiebrede zaken: “Voor energie ben ik verantwoordelijk voor het energiecontract en qua mobiliteit voor het wagenpark. Momenteel bestaat ons wagenpark hoofdzakelijk uit benzine- en dieselvoertuigen, met uitzondering van één elektrische auto. Ons doel is om de rest van het wagenpark ook te verduurzamen. Daarnaast houd ik me bezig met zorghulpmiddelen, en dan vooral de zorghulpmiddelen die keuringsplichtig zijn zoals bijvoorbeeld de tilliften, de bladderscans, de bedden en matrassen. Een belangrijk lopend project is de ontwikkeling van een pilot waar we willen traceren waar specifieke zorghulpmiddelen zich bevinden, we willen een soort track & trace optie realiseren. Door dit inzicht te vergroten, kunnen we voorkomen dat we onnodig nieuwe aankopen doen en efficiënter met bestaande middelen omgaan.”

95% minder CO2 uitstoot in 2050
De komende tijd gaan we als organisatie nog verder werken aan duurzaamheid. “Een belangrijk onderdeel daarvan zijn verplichte energiebesparende maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Hierbij kan je denken aan zonnepanelen, LED verlichting en duurzame installaties. In 2030 moeten we 55% minder CO2 uitstoot hebben, maar in 2050 willen we naar 95%.” Voor het installeren van de duurzame installaties en zonnepanelen, kijkt Kavita naar natuurlijke momenten. “We hebben nu één locatie waar zonnepanelen zijn, Duinhof. En als we nu een renovatie of een verbouwing hebben op een locatie, dan kijken we ook gelijk naar de optie voor zonnepanelen. Want stel dat je over een paar jaar dakonderhoud hebt, dan is het niet logisch om nu zonnepanelen te plaatsen, maar het dan tegelijkertijd met het onderhoud op te pakken.”

Samen
Ook is het belangrijk om onze collega’s mee te nemen in duurzaam werken, door bijvoorbeeld het voeren van een campagne. “Je kan de duurzaamste installaties hebben, maar als iedereen het licht aan laat terwijl ze weggaan en de airco en de verwarming tegelijk aandoen, dan zijn we nog steeds niet duurzaam bezig. Daarom proberen we collega’s bewust te maken van de impact die kleine dingen kunnen hebben. Het is een samenspel van duurzame installaties en duurzame initiatieven die collega’s in hun dagelijkse zorg kunnen doorvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het uitdoen van het licht bij het verlaten van een ruimte en de koelkast niet onnodig lang open laten staan. Dat is energie die je heel makkelijk kan besparen en maatregelen die geen geld kosten.”

“Ik zit via Actiz in een landelijk coördinatorenoverleg. Vier keer per jaar hebben we een bijeenkomst waar verschillende onderwerpen aan bod komen. Daar haal je heel veel interessante informatie uit, hoe andere zorginstellingen het doen en waar ze tegenaan lopen. Zo kunnen we van elkaar leren en samen verbeteringen doorvoeren. ”

Duurzaamheid als onderdeel van je dagelijkse werk
Dienstkleding is ook een belangrijk en onmisbaar onderdeel van werken in de zorg. “Toen ik in dienst kwam, was de nieuwe leverancier voor dienstkleding er al, maar van alle dienstkleding die retour gaat worden nieuwe spullen gemaakt. Op het kantoor van Groenendijk, onze leverancier, staat bijvoorbeeld een functioneel bankje die van dienstkleding is gemaakt. Het wordt echt allemaal hergebruikt en niet vernietigd. Het is helemaal circulair. Medewerkers mogen één keer per vier jaar nieuwe dienstkleding bestellen. De oude gaat dan in zakken retour en daar wordt iets nieuws van gemaakt. Het lijkt me ook heel leuk om wat meubelstukken aan te schaffen, bijvoorbeeld voor onze nieuwe locatie spoorzone, die van oude dienstkleding zijn gemaakt. Dan is dat helaas niet echt onze eigen dienstkleding, maar wel dienstkleding die ook retour is gegaan en daardoor een perfect voorbeeld van een circulaire economie: oud wordt nieuw.”

 Fijn om dat verschil te maken
Wat Kavita het leukste aan haar werk vindt? “Elke dag doe ik wel wat anders, dat vind ik heel leuk. Daarnaast is duurzaamheid een heel actueel onderwerp. Potentiële medewerkers kijken ook voordat ze solliciteren steeds meer naar een organisatie die duurzaam onderneemt. Wanneer de keuze is tussen twee organisaties die gelijk zijn, kan duurzaamheid een doorslaggevende factor zijn. Ik vind het fijn om daar onderdeel van te zijn en dat verschil te maken.” Heb jij tips of vragen rondom duurzaamheid? Neem dan contact op met Kavita via duurzaamheid@pietervanforeest.nl 

 

Pas jij bij Pieter van Foreest? Vind je vacature